The economy, stupid! De ce nu avem buget

The economy, stupid! De ce nu avem buget

> In 1992, presedintele american George Bush era asa de incantat de popularitatea pe care i-a adus-o invazia din Irak, din anul precedent, incat a lasat vraiste economia si finantele tarii. Domnisoara Ioana Petrescu, ministrul de Finante cu studii la Harvard, se chinuie de mai bine de o luna sa prezinte o cifra simpla, dar pe care se bazeaza in buna masura constructia viitorului buget: modul de calcul al accizelor.

acum 81 luni (5 Nov 2014)

>

In 1992, presedintele american George Bush era asa de incantat de popularitatea pe care i-a adus-o invazia din Irak, din anul precedent, incat a lasat vraiste economia si finantele tarii. A negat pana in ultima clipa recesiunea care cuprinsese America si a crezut ca infrangerea lui Saddam ii va asigura de la sine realegerea. In sediul de campanie al lui Bill Clinton, un consilier a scris mare, pe o tabla, trei obiective asupra carora candidatul si intreg stafful sau trebuiau sa se concentreze. Un monument de concizie, in care consilierul, cu numai trei cuvinte, i-a impus lui Clinton nu doar tema, ci si tonul cu care ar trebui sa-si abordeze contracandidatul.

Un monument de concizie este si Klaus Iohannis, dar acesta pare sa nu gaseasca deloc acele trei cuvinte inspirate care sa formeze un slogan de succes. Iese din cand in cand pe la vreo conferinta de presa si, cu o politete dezarmanta - ba chiar enervanta pentru fanii sai -, il invita pe premier sa prezinte public bugetul pe anul viitor. Cauza directa e faptul ca Guvernul a prabusit investitiile publice, care erau si ele un motor important de crestere economica. Comisia a estimat toate pomenile electorale la 10 miliarde de lei, a caror acoperire se poate face fie prin inasprirea fiscalitatii, fie prin taierea in continuare a investitiilor publice. Cum Guvernul promite ferm ca nu vor creste taxele, economia va fi vaduvita din nou de necesarele fonduri publice, fapt care va afecta cresterea economica.

Domnisoara Ioana Petrescu, ministrul de Finante cu studii la Harvard, se chinuie de mai bine de o luna sa prezinte o cifra simpla, dar pe care se bazeaza in buna masura constructia viitorului buget: modul de calcul al accizelor. Cifra e asteptata si de toata suflarea de business, pentru ca pe baza ei se fac planurile de afaceri pentru anul viitor. In stilul sau, Victor Ponta ar spune ca nu e vina domnisoarei Petrescu, ci ca Universitatea Harvard are o problema cu programa scolara. Citeste intreg articolul pe adevarul.ro