The Economist: Noii presedinti ai Bulgariei si Moldovei sunt mai putin prorusi decat li se face reclama

The Economist: Noii presedinti ai Bulgariei si Moldovei sunt mai putin prorusi decat li se face reclama

Inca de cand un miliard de dolari a fost furat din sistemul bancar al Moldovei in 2014 (probabil de oligarhi locali), tara a fost dependenta de asistenta din partea FMI pentru a-i sprijini sistemul financiar. Titlurile ziarelor care anuntau castigarea presedintiei in ambele tari de catre candidatii pro-rusi au avut intentia de a alarma Occidentul si de a aduce aplauze de la Moscova, precizeaza The Economist, subliniind insa ca realitatea este ca politica in ambele tari este determinata de forte interne, cel mai vizibil de eforturile oligarhilor de a-si asigura propriile interesele financiare.

acum 36 luni (15 Nov 2016)

Potrivit publicatiei britanice, in timp ce candidatii castigatori din Bulgaria si Republica Moldova au facut avansuri prietenoase catre Moscova, niciunul dintre el va aduce o schimbare radicala in orientarea geopolitica pe termen scurt.

The Economist argumenteaza ca puterea presedintilor din ambele tari este limitata si daca unii dintre sustinatorii lor spera ca Rusia va subventiona economiile subrede din tarile lor, astfel de sperante sunt destinate sa fie spulberate.

In Moldova, castigatorul este Igor Dodon, liderul socialistilor, care formeaza cel mai mare partid din parlament, dar care nu face parte din actuala coalitie de guvernamant. El a luat 52,3% din voturi fata de 47,7% pentru Maia Sandu, un fost ministru al Educatiei si consilier al Bancii Mondiale, care a desfasurat o campanie pe o platforma anticoruptie. In calitate de ministru al Educatiei din 2012-2015, Sandu a castigat popularitate prin eradicarea mitei in sistemul scolar, iar sondajele arata ca ea este vazuta ca cel mai putin corupt politician din tara.

Partea lui Dodon a adus cateva mii de locuitori din teritoriul separatist controlat de Rusia al Transnistriei, unde nu a existat nicio numarare a voturilor, in Moldova controlata de guvern. Sandu ar fi primit sustinere importanta din randul diasporei moldovenesti din Occident, dar nu si din Rusia, insa buletinele de vot din ambasadele Moldovei din mai multe tari occidentale s-au terminat sau au disparut. Dar, de fapt, argumenteaza publicatia, viata politica din Moldova este dominata de oligarhi motivati de interese financiare, mai degraba decat interese geopolitice. Pavel Filip, prim-ministrul, este strans legat de Vlad Plahotniuc, cel mai puternic om de afaceri al Moldovei (si cel mai nepopular politician).

Inainte de alegeri, Plahotniuc a declarat ca va sprijini politicianul pro-european cu cea mai mare sansa de a castiga. Insa Victoria Bucataru de l... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro