"The Economist": "In incercarea de a se salva, Ponta risca sa compromita intreaga lupta anticoruptie. UE ar putea pune presiuni pentru demisia lui"

Printre altele, jurnalistii straini scriu ca principalul pericol ridicat de situatia lui Ponta este ca, in eforturile de a se salva, acesta sa compromita intreaga lupta anticoruptie, publicatia evocand declaratiile anti-DNA facute de Ponta de-a lungul timpului. Textul integral publicat de "The Economist": De cand a preluat conducerea Directiei Nationale Anticoruptie (DNA), in 2013, Laura Codruta Kovesi a anchetat oficiali de rang mai inalt ca oricand, trimitand dupa gratii un flux constant de fosti ministri si chiar un fost premier. DNA sustine ca Ponta era platit cu pana la 3.000 de dolari pe luna pentru servicii de consultanta (fara a presta, de fapt, aceste servicii) de un alt avocat, Dan Sova.

acum 58 luni (7 Jun 2015)

Publicatia de business "The Economist" publica un articol cu titlul "Direct la varf" despre anchetarea premierului Victor Ponta si activitatea DNA. Printre altele, jurnalistii straini scriu ca principalul pericol ridicat de situatia lui Ponta este ca, in eforturile de a se salva, acesta sa compromita intreaga lupta anticoruptie, publicatia evocand declaratiile anti-DNA facute de Ponta de-a lungul timpului. Textul integral publicat de "The Economist": De cand a preluat conducerea Directiei Nationale Anticoruptie (DNA), in 2013, Laura Codruta Kovesi a anchetat oficiali de rang mai inalt ca oricand, trimitand dupa gratii un flux constant de fosti ministri si chiar un fost premier. DNA a devenit imaginea eforturilor UE de a domoli coruptia in noii membri est-europeni, in special in Romania si Bulgaria. Insa putem afirma ca noua tinta a lui Kovesi este si cea mai importanta de pana acum. Pe 5 iunie, DNA a anuntat ca-l ancheteaza pe premierul in functie al Romaniei, Victor Ponta, pentru fals, spalare de bani, evaziune fiscala si conflict de interese. Acuzatiile aduse de DNA probabil vor declansa o lupta legislativa pentru protejarea lui Ponta, al carui Partid Social Democrat are cel mai mare numar de locuri in Parlament. In varsta de 42 de ani, Ponta este un fost procuror si un politician inzestrat, care a reusit sa se promoveze drept intruchiparea noii generatii europene, protejand in acelasi timp baronii notorii ai partidului. Primele acuzatii impotriva sa sunt legate de momentul 2007-2008, cand era avocat intr-o firma privata. DNA sustine ca Ponta era platit cu pana la 3.000 de dolari pe luna pentru servicii de consultanta (fara a presta, de fapt, aceste servicii) de un alt avocat, Dan Sova. In 2011, cand Ponta a devenit ministru si se confrunta cu o anchetare mai amanuntita, el si Sova ar fi falsificat documente care sa arate ca Ponta a lucrat totusi pentru acei bani pe care i-a dat Sova. Acuzatiile finale ale DNA, acelea de conflict de interese, sunt legate de evenim... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro