Tezaurele fabuloase si locurile secrete unde "flacarile bat pe aur" care au facut din Hunedoara judetul comorilor

Tezaurele fabuloase si locurile secrete unde

Zona pazita si in trecut Informatiile care dateaza de la inceputul secolului al XIX-lea spun povestea lui Arimie Popa, un satean din Ocolisu Mic, care aflase de la fiul sau ca in apropierea unor ruine antice, pe locul unde copilul pastea porcii, se afla mai multe monede stralucitoare de aur. Au tras seicile la mal si au intrat apoi in apa, pentru a scoate caldarile cu galbeni: peste 400.000 de monede si o cantitate mare de sloiuri (piese) din aur. Unii istorici sustin ca aurul provenea, de fapt, din apropierea unei cetati dacice, fiind scos la iveala de ploile abundente care au provocat inundatii si alunecari de teren. "In noaptea de Sanziene, flacarile bat pe comori, iar ruinele vechilor asezari antice ii atrag pe vantorii de comori", povestesc batranii din Muntii Orastiei, unde se afla cele mai importante asezari dacice din Romania.

acum 102 luni (28 Jan 2016)

Aurul dacic si obiectele antice inestimabile au devenit adevarate branduri ale judetului, in timp ce uzinele metalurgice si celelalte centre industriale din secolul al XX-lea au fost "ingropate" in mai putin de trei decenii. O multime de locuri cu nume rezonante amintesc de descoperirea unor piese valoroase.

Printre acestea se afla "Rapa cu Galbeni", un loc misterios din Muntii Orastiei, unde la inceputul secolului al XIX-lea au fost gasite mai multe comori. Tinutul de munte devenise in acea vreme un El Dorado al cautatorilor de comori, afirma arheologul Aurora Petan. "Tezaurele au fost reale, nu sunt simple povesti despre ele, chiar daca relatarile au o aura de fabulos. Cei care au gasit tezaurele, de la inceputul anilor 1800 au fost anchetati de fisc", completeaza cercetatoarea.

Zona pazita si in trecut Informatiile care dateaza de la inceputul secolului al XIX-lea spun povestea lui Arimie Popa, un satean din Ocolisu Mic, care aflase de la fiul sau ca in apropierea unor ruine antice, pe locul unde copilul pastea porcii, se afla mai multe monede stralucitoare de aur. Porcii au scurmat pamantul si au scos la iveala comoara, insa copilului i-a fost teama sa se atinga de ea, stiind ca banii acestia sunt paziti de Diavol, iar cine ii va lua va fi blestemat. Arimie nu s-a temut, ci a pornit cautarile gasind mai multe gramezi de monezi din aur, sute de galbeni risipiti printre radacinile unor copaci. Grupurile ce se indreptau spre munti cu topoare, sape, lopeti, au atras pe drum si pe oamenii ce praseau porumbul de la marginea satelor. A fost nevoie de interventia autoritatilor, care au pus zona cetatii sub paza, pentru a domoli goana dupa aur a localnicilor.

"Cele mai multe dintre comori au fost descoperite intamplator", sustine arheologul Oana Tutila Barbat, de la Muzeul Civilizatiei Dacice si Romane din Deva.

Streiul ascunde comoara lui Decebal Una dintre cele mai cunoscute comori despre care se spune ca nu a fost inca de... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro