Tezaure antice valoroase recuperate de la vanatorii de comori ce au vandalizat cetatile dacice din Muntii Orastiei

Tezaure antice valoroase recuperate de la vanatorii de comori ce au vandalizat cetatile dacice din Muntii Orastiei

Remarcabile sunt monedele din argint, imitatii dacice de tetradrahme grecesti, dar si de denari republicani, un fragment din scuturile regale din fier (al caror context de pastrare a fost identificat la cetatea de la Piatra Rosie), diverse arme si unelte, piese de podoaba, obiecte de uz casnic, tinte din fier ornamentate, fragmente de vase din bronz importate din lumea romana, elemente de decor decorativ, piese cu destinatie cultica, piese de harnasament si de echipament militar etc", a informat PCA Alba. "In data de 7 octombrie 2015 de la postul de jandarmi montani Gradistea de Munte se semnaleaza ca lucratorii acestei formatii, in patrulare, au ajuns la locul gropii si au descoperit in proximitatea ei mai multe obiecte de fier susceptibile a face parte din categoria artefactelor antice, unele adunate intr-o gramada la 3 metri de groapa, altele risipite pe o raza de aproximativ 6-7 metri, toate la vedere, neacoperite de frunze sau de vegetatie cazuta.

acum 82 luni (15 Apr 2016)

Comori antice impresionante care ar fi fost descoperite si sustrase ilegal, din siturile arheologice ale cetatilor dacice din Muntii Orastiei, au ajuns in Cehia.

Procurori ai Parchetului de pe langa Curtea de Apel Alba Iulia au recuperat, in perioada 11-14.04.2016, prin cooperare judiciara internationala cu autoritatile competente din Republica Ceha, mai multe loturi de bunuri arheologice dacice, din argint, cupru, bronz si fier, precum si loturi monetare din argint si bronz. Acestea reprezinta tezaurele sustrase de un grup de cetateni cehi, din rezervatia arheologica a cetatilor dacice din Muntii Orastiei, monumente UNESCO, bunuri ulterior exportate ilegal si puse in urmarire prin INTERPOL.

"Prin ordonanta din 02.12.2015 s-a dispus continuarea si extinderea urmaririi penale fata de 4 suspecti, cetateni cehi, identificati dupa ample investigatii, pentru savarsirea infractiunilor privind: accesul cu detectoare de metale sau utilizarea lor in zonele cu patrimoniu arheologic fara autorizatie, furt calificat, distrugere, efectuarea oricaror lucrari care pot afecta siturile arheologice, in absenta certificatului de descarcare de sarcina arheologica. Conform starii de fapt retinute, in perioada 12-20.09.2015 cei 4 suspecti, utilizand autoturisme de teren si 6 echipamente de detectie au efectuat detectii neautorizate si au sustras din siturile arheologice ale cetatilor dacice, loturi de artefacte susceptibile a face parte din patrimoniul cultural national, producand distrugerea stratigrafiei arheologice a monumentelor istorice de la Piatra Rosie, Costesti, Blidaru si Banita, jud.

"Tezaurele identificate la locuintele suspectilor reprezinta loturi eterogene de bunuri antice, majoritatea de factura dacica, dar si importuri din lumea greco-romana, precum si 6 detectoare de metale, de diverse marci si tipuri. Remarcabile sunt monedele din argint, imitatii dacice de tetradrahme grecesti, dar si de de... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro