Testele Babes-Papanicolau si HPV, pe intelesul tuturor. Cum "sa citesti" corect rezultatele

Testele Babes-Papanicolau si HPV, pe intelesul tuturor. Cum

Ce ar trebui sa stim despre rezultatele acestora, precum si despre intervalele la care ar trebui efectuate explica medici de la clinica Bio-Medica din Bucuresti. Testul Babes-Papanicolau este o metoda foarte simpla de investigare a celulelor colului, pentru a depista eventuale anomalii si leziuni, in timp ce testul HPV confirma sau infirma prezenta Virusului Papilloma-Uman (HPV) in celulele de la nivelul cervixului sau colului uterin. In functie de rezultatele testelor, medicul va poate recomanda: testari de rutina (o data pe an sau mai rar, in functie de varsta si de rezultate), investigatii aditionale, precum efectuarea unei colposcopii etc.

acum 51 luni (7 Nov 2017)

Ce ar trebui sa stim despre rezultatele acestora, precum si despre intervalele la care ar trebui efectuate explica medici de la clinica Bio-Medica din Bucuresti.

Testul Babes-Papanicolau este o metoda foarte simpla de investigare a celulelor colului, pentru a depista eventuale anomalii si leziuni, in timp ce testul HPV confirma sau infirma prezenta Virusului Papilloma-Uman (HPV) in celulele de la nivelul cervixului sau colului uterin. Acesta din urma este extrem de important in screening, dat fiind ca infectia cu HPV este principala cauza a acestui tip de cancer.

Trei tipuri de rezultate la testul Babes-Papanicolau

Rezultatele testului Papanicolau pot fi impartite in trei tipuri: normal, neconcludent sau anormal. Ceea ce nu inseamna insa ca nu trebuie sa repetati testul Papanicolau la intervalul recomandat de medic, in functie de conditie si istoric. De altfel, 75% din femeile cu ASC-US nu au celule anormale la nivelul colului uterin", explica dr.

Un rezultat anormal confirma insa prezenta unor schimbari la nivelul celulelor cauzate de o posibila infectie cu HPV. Majoritatea femeilor la care se depisteaza celulele anormale nu sufera de cancer, insa unele modificari severe pot evolua spre cancer, in timp. Rezultatele anormale pot fi si ele de mai multe tipuri: displazie (dis-PLAY-zha), neoplazie cervicala intraepiteliala (CIN - cervical intraepithelial neoplasia) sau leziuni scuamoase intraepiteliale (SIL - squamous intraepithelial lesions).

"Leziunile se clasifica in: leziuni de grad scazut (LSIL - CIN 1) si leziuni de grad inalt (HSIL - CIN 2 si 3), acestea din urma fiind precanceroase. In cazul unui rezultat LSIL - colposcopie cu sau fara biopsie, iar la un rezultat de tip HSIL - colposcopie cu biopsie", adauga dr.

Colposcopia presupune investigarea colului uterin cu ajutorul unui microscop, iar in cazul in care se descoper... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro