"Testamentul" lui Nicolae Corneanu: mesaj pentru preotii care au turnat la Securitate si "talibanii"-ortodocsi

Nu s-a manifestat impotriva regimului Nicolae Corneanu sustinea ca a fost o perioada grea pentru el, pentru ca desi au fost situatii in care nu a fost de acord, totusi, era obligat sa nu reactionez sau sa nu se manifeste impotriva masurilor pe care le lua regimul sau impotriva oamenilor regimului. Pana la intrunirea Sfantului Sinod, le recomandam membrilor nostri (si facem apel si la ceilalti colegi din presa) sa adopte o atitudine masurata, si mai ales sa evite concluziile si generalizarile pripite", se arata intr-un comunicat de presa transmis de Asociatia Ziaristilor si Editorilor Crestini (A.Z.E.C.), care a condamnat vehement gestul profund uman al lui Nicolae Corneanu.

acum 108 luni (29 Sep 2014)

Nicolae Corneanu a fost iubit in Banat si datorita sinceritatii sale. Gestul lui Corneanu nu a fost urmat si de alte fete bisericesti. Mai mult, dupa ce si-a marturistit "pacatul", acesta nu a fost privit cu ochi buni de ceilalti prelati care nu au fost mai prejos in perioada comunista. Nu s-a manifestat impotriva regimului Nicolae Corneanu sustinea ca a fost o perioada grea pentru el, pentru ca desi au fost situatii in care nu a fost de acord, totusi, era obligat sa nu reactionez sau sa nu se manifeste impotriva masurilor pe care le lua regimul sau impotriva oamenilor regimului. "Din acest punct de vedere, a fost o perioada foarte dificila, care, as zice asa, m-a marcat intr-un sens negativ, creindu-mi foarte multe framantari sufletesti, prin faptul ca asistam la situatii potrivnice credintei mele si convingerilor mele, cand a trebuit sa nu reactionez sau sa nu ma manifest ca fiind potrivnic regimului", a spus Nicolae Corneanu. Aura de turnator l-a insotit constant pe mitropolitul Banatului dupa ce a adeverit ca a completat note informative, despre care a precizat insa ca nu ar fi facut rau nimanui, fiind lipsite tocmai de informatiile vitale cerute de securisti. "Eu insumi, cand am ajuns episcop la Arad, in 1960, una din primele vizite ce mi s-a facut, a fost din partea sefului Sigurantei, nu era atunci Securitatea, era Siguranta, care a venit la mine si mi-a spus: eu sunt ceea ce sunt si as dori sa colaboram. Eu am spus: nu stiu in ce fel putem sa colaboram si atunci el mi-a spus: as dori ca sa tinem legatura unul cu altul si in acest sens va voi vizita deseori, va voi cauta si v-as ruga sa nu ma refuzati. In felul acesta, am intrat intr-o asa zisa colaborare cu Securitatea de atunci si sigur ca scopul lor era acela de a avea in conducatorul unei institutii, cum era acea a bisericii, un om care sa nu le fie potrivnic.

S-a impartasit la greco-catolici

Un alt gest de normalitate al lui Nicolae Corneanu, care a scandalizat radicalii din Biseric... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro