Terorismul, noua "normalitate" europeana

Dupa atentatele din Paris, analisti din Marea Britanie si Europa estimeaza ca serviciile de securitate vor trebui sa ramana in alerta avand in vedere ca organizatia terorista Statul Islamic pare sa aiba intentia si capacitatea de a lovi tinte europene in atacuri planificate si executate de "profesionisti", fanatici jihadisti bine antrenati. A fost una din primele dovezi ca atacurile din 13 noiembrie - cei trei kamikaze de la Saint-Denis, impuscaturile contra teraselor si cafenelelor si luarea de ostatici de la Bataclan - erau coordonate din strainatate.

acum 50 luni (3 Jan 2016)

Expertii estimeaza ca Europa va trebui sa faca fata mai multor amenintari si perturbari ale evenimentelor majore si temeri in materie de securitate. Unele manifestatii prevazute pentru noptea de 31 decembrie/1 ianuarie au fost anulate in Belgia si in mai multe state fortele de ordine au fost plasate in stare de alerta maxima.

Dupa atentatele din Paris, analisti din Marea Britanie si Europa estimeaza ca serviciile de securitate vor trebui sa ramana in alerta avand in vedere ca organizatia terorista Statul Islamic pare sa aiba intentia si capacitatea de a lovi tinte europene in atacuri planificate si executate de "profesionisti", fanatici jihadisti bine antrenati. Dar ce este nou astazi este ca SI a demonstrat ca este capabil, dupa Paris, sa execute atacuri teribile dincolo de scena sa traditionala din Orientul Mijlociu. Gilmore precizeaza ca atacul asupra capitalei franceze a subliniat rapiditatea cu care a crescut acest grup extremist si serviciile de securitate din fiecare tara are de analizat pe fond fiecare amenintare. Cunoasterea ca SI are capacitatea de a comite atacuri de amploare va insemna mai multa securitate si posibilitatea anularii evenimentelor de mare anvergura. "Dupa ce am vazut la Paris, este clar ca teroristii sunt capabili sa controleze procesul - formarea, planificarea si executarea acestor atentate - si asta este ceva ce serviciile de securitate din intreaga Europa trebuie sa le ia foarte in serios". Rik Coolsaet, expert in terorism la Universitatea Gand din Belgia, a declarat ca desi nu este ceva nou ca grupurile teroriste vor sa comita atacuri de amploare in timpul marilor manifestari publice, cum este Revelionul, apelul SI semnifica faptul ca Europa a intrat intr-o era noua. Privat de asemenea de focul de artificii, Parisul a mentinut totusi traditionala celebrare a Anului Nou pe Champs Élysées care s-a derulat intr-un context securitar intarit. La Madrid, politia a limitat la 25.000 numarul persoanelor autorizate sa mearga in Puert... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro