Teroare in Franta. Din nou. Si din nou. Si din nou

Incepand de la acea dată, potrivit Shin Bet (serviciul de securitate intern), au existat peste 300 de atacuri și tentative de atacuri, dintre care 180 atacuri cu cuțitul, peste 90 cu arme de foc și 30 cu mașini-berbece (...). Dar cel mai important mesaj este că, după atacurile din ianuarie și noiembrie de la Paris și acum la Nisa, Franța incepe să se simtă sub asediul grupărilor teroriste cam la fel cum este Israelul de zeci de ani și apelează la singura țară care are o experiență extinsă cu asediul islamist. Atacul de la Nisa s-a produs pentru că polițiștii de la barierele de pe Promenadă l-au lăsat pe terorist să treacă in virtutea prejudecății că, fiind ziua națională, toată lumea este bine intenționată, vrea să se bucure de artificii și de briza mării.

acum 80 luni (15 Jul 2016)

Va fi ziua in care Franța iși va aminti că 84 de oameni nevinovați au fost pulverizați pe cea mai faimoasă promenadă din lume și că Franța, dimpreună cu intreaga lume civilizată, se află in stare de război cu barbaria islamistă. Aceasta este constatarea făcută de multă vreme de serviciile de securitate israeliene.

Așa s-a intamplat de exemplu in toamna lui 2014 și apoi, din nou, cu incepere de la 1 octombrie 2015, inceputul unei escalade a violenței. Incepand de la acea dată, potrivit Shin Bet (serviciul de securitate intern), au existat peste 300 de atacuri și tentative de atacuri, dintre care 180 atacuri cu cuțitul, peste 90 cu arme de foc și 30 cu mașini-berbece (...). Pe de o parte, cel mai important ziar francez apelează la singurul stat care are o experiență deopotrivă vastă și sinistră cu genul de atac petrecut aseară la Nisa. Pe de alta, in fața atacurilor teroriste repetate, Le Monde renunță la campania aproape neobosită de angelizare a "rezistenței palestiniene" și de diabolizare a Israelului și recunoaște implicit că "suntem toți in aceeași barcă" in fața terorismului. Dar cel mai important mesaj este că, după atacurile din ianuarie și noiembrie de la Paris și acum la Nisa, Franța incepe să se simtă sub asediul grupărilor teroriste cam la fel cum este Israelul de zeci de ani și apelează la singura țară care are o experiență extinsă cu asediul islamist.

Ziarele din această dimineață sunt pline de fotografii cu zeci de cadavre răspandite de-a lungul a sute de metri pe celebra Promenade des Anglais, dintre care se pare că cel puțin zece sunt copii, imagini care iți intorc stomacul pe dos de durere și revoltă. Un "analist" de la cotidianul Liberation complet inept iși exprima speranța acum cateva ore la BBC că reacția franceză după acest atac să fie exact aceeași cu reacția de după atacul de la Charlie Hebdo și masacrul de la Bataclan: solidaritate, unitate, t... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro