Termocentrala de 80 de milioane de euro pe baza de gunoi. Proiect exotic propus la Galati de un investitor din Spania

Termocentrala de 80 de milioane de euro pe baza de gunoi. Proiect exotic propus la Galati de un investitor din Spania

Nu este vorba nici de preluarea CET de catre Primarie si nici despre vreun miracol la Calorgal, ci despre propunerea unei firme din Spania de a construi la Galati o statie de biogaz si o termoelectrocentrala pe baza de gunoi menajer. Asta inseamna o economie a taxei de depozitare, marirea duratei de viata a gropii de gunoi, posibilitatea de a lua bani de la alti operatori, de pilda de la Braila", a adaugat avocatul.

acum 56 luni (21 Dec 2015)

Gravele probleme pe care le are Galatiul cu incalzirea centralizata ar putea veni de unde ne asteptam mai putin. Nu este vorba nici de preluarea CET de catre Primarie si nici despre vreun miracol la Calorgal, ci despre propunerea unei firme din Spania de a construi la Galati o statie de biogaz si o termoelectrocentrala pe baza de gunoi menajer.

Practic, o astfel de investitie ar impusca doi iepuri dintr-un foc, caci in afara furnizarii de agent termic catre oras s-ar rezolva si problema gunoiului din municipiul si din judet (se stie ca si la capitolul acesta sunt o multime de deficiente in privinta depozitarii si selectarii). Propunerea a fost inaintata Consiliului local

Compania spaniola Sustainable Waste Treatment (SWT) SL, caci despre ea este vorba, a inaintat alesilor locali de la Galati, inca din 15 decembrie, o propunere de colaborare pentru realizarea investitiei ce se va ridica la circa 80 de milioane de euro si va fi suportata integral din fonduri private.

Practic, municipalitatea galateana nu trebuie decat sa autorizeze construirea obiectivului (spaniolii negociaza pentru un teren de zece hectare de pe platforma ArcelorMittal) si sa asigure furnizarea gunoiului menajer colectat. Ca bonus, Primaria ar putea sa preia, in parte, aburul tehnologic rezultat din productia de energie electrica din biogaz.

Pare simplu, insa este destul de complicat, dat fiind ca intr-un eventual contract trebuie puse la punct detalii deloc neimportante precum pretul gigacaloriei, facilitatile fiscale si impactul asupra mediului.

Una peste alta, este de precizat ca reprezentantii Sustainable Waste Treatment SL - respectiv Javier Cartagena Rebollo (country manager) si Radu Simtion (avocat) - au purtat discutii si cu Consiliul Judetului Galati, tot in ceea ce priveste asigurarea gunoiului ce urmeaza a fi folosit la producerea biogazului. Ce spun reprezentantii SWT<... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro