Termenul limita pentru declansarea Brexit este sfarsitul lunii martie

Termenul limita pentru declansarea Brexit este sfarsitul lunii martie

Premierul conservator Theresa May a refuzat pana acum sa comunice o data precisa, multumindu-se sa repete ca ea va activa pana la sfarsitul lui martie Articolul 50 al Tratatului de la Lisabona, care va lansa doi ani de negocieri in vederea iesirii din UE.

acum 72 luni (13 Mar 2017)

Presa locala a sugerat ca May ar putea declansa Articolul 50 inca de marti, idee pe care echipa sa a respins-o drept o "speculatie".

"Am spus clar ca premierul va declansa Articolul 50 pana la sfarsitul lui martie", a spus purtatorul de cuvant. Premierul conservator Theresa May a refuzat pana acum sa comunice o data precisa, multumindu-se sa repete ca ea va activa pana la sfarsitul lui martie Articolul 50 al Tratatului de la Lisabona, care va lansa doi ani de negocieri in vederea iesirii din UE. "Parlamentarii nostri europeni mi-au spus clar ca vor sa mearga inainte cu negocierile, iar eu la fel", a declarat May joi, la Bruxelles, la opt luni si jumatate dupa referendumul care a decis Brexitul. Premierul irlandez Enda Kenny a dat asigurari ca Bruxellesul se pregateste de o declansare a Brexitului inca de miercuri, iar insarcinatul cu dosarul Brexitului in cadrul partidului de opozitie laburist Keir Starmer a reafirmat duminica faptul ca Theresa May intentioneaza sa activeze Articolul 50 miercuri sau joi. Liderii celorlalte 27 de state membre UE ar putea, astfel, sa se reuneasca pe 6 aprilie intr-un summit vzand sa defineasca "liniile directoare" ale negocierilor viitoare. Bruxellesul ar putea sa le ceara britanicilor pana la 60 de miliarde de euro, potrivit mai multor surse europene, o suma care corespunde angajamentelor pe care Londra si le-a asumat deja in privinta contributiei la bugetul european. Situatia celor trei milioane de europeni instalati peste Canalul Manecii va trebui, de asemenea, sa fie transata. Theresa May a refuzat, pentru moment, sa le garanteze drepturile, inainte sa obtina asigurari similare cu privire la cei 1,2 milioane de britanici care traiesc in UE. ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro