Teribilul Bahna, talhar sau haiduc? A terorizat satele din Muntii Vrancei, dar a fost generos cu saracii. A murit dupa ce a fost tradat de iubita lui

Teribilul Bahna, talhar sau haiduc? A terorizat satele din Muntii Vrancei, dar a fost generos cu saracii. A murit dupa ce a fost tradat de iubita lui

Un personaj aparte a fost vestitul Constantin Bahna, originar din Herestrau-Nereju, hot la drumul mare inca din copilarie, care timp de mai multi ani a terorizat in primul rand tarlele ciobanesti din zona de munte. Talharea stanile ciobanilor de la munte "In anul 1921, la Negrilesti, pe cand eram la stana, a venit Bahna si tovarasii lui si mi-au furat 120 de pielicele negre de astrahan, toata imbracamintea a 20 de oameni din serviciul meu si 200 de kilograme de branza.

acum 104 luni (7 Apr 2015)

Un personaj aparte a fost vestitul Constantin Bahna, originar din Herestrau-Nereju, hot la drumul mare inca din copilarie, care timp de mai multi ani a terorizat in primul rand tarlele ciobanesti din zona de munte.

"A jefuit stani, i-a pradat pe chiaburi tarani instariti, s-a razbunat pe jandarmi si sefii de post care-i zadarniceau actiunile pradalnice. In arhive exista mai multe documente din acea perioada, in special plangeri ale celor care au fost jefuiti de catre Constantin Bahna.

Talharea stanile ciobanilor de la munte

"In anul 1921, la Negrilesti, pe cand eram la stana, a venit Bahna si tovarasii lui si mi-au furat 120 de pielicele negre de astrahan, toata imbracamintea a 20 de oameni din serviciul meu si 200 de kilograme de branza. Numitii banditi au venit de mai multe ori pe la stana mea in acea seara si au fost gazduiti de baciul meu. Ma constitui parte civila cu suma de 20.000 de lei", scria intr-o plangere adresata jandarmeriei pagubitul Costica Fenechiu.

Protector al saracilor

"Bahna se imprieteneste cu copilul si se intereseaza de familia lui, ca un veritabil protector al vrancenilor saraci, cum pretindea ca este: . Ii spune copilului ca el a fost cel care a obligat-o pe mama lui sa nu-si vanda vaca la targ, dandu-i bani pentru porumbul atat de necesar pentru hrana familiei. Peste masura de impresionat, copilul nu a putut sa nu impartaseasca emotia incercata unui tovaras de joaca. De la acesta afla jandarmii nerejeni, care-l iau la bataie pe micutul Radu Labunt, pentru a afla unde se ascunde Bahna. Ca urmare a plangerii depuse de mama lui la Compania de Jandarmi Putna, cei patru jandarmi nerejeni sunt mutati disciplinar din comuna", scrie Ionut Iliescu.

FOTO: Harta cautarii lui Bahna

Timp de ani de zile, Bahna a inselat cu viclenia sa vigilenta zecilor de jandarmi care-l cautau neincetat, in p... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro