Terapie pentru recapatarea increderii dupa un mare esec. "Noteaza toate lucrurile pe care ai fi putut sa le faci mai bine"

Terapie pentru recapatarea increderii dupa un mare esec.

"Trebuie sa accepti partea ta de responsabilitate" Dupa cum spune psihologul Aurelia Stanescu, "un prim pas pentru a iti recapata increderea dupa un esec este acela de a iti accepta partea ta de responsabilitate pentru acele esec. Nu trebuie sa te compari cu ceilalti O tendinta a celor care trec prin esecuri este aceea ca imediat dupa un insucces sa se compare cu ceilalti si sa aiba pe termen scurt sau chiar mediu un sentiment de inferioritate.

acum 50 luni (6 Aug 2016)

"Trebuie sa accepti partea ta de responsabilitate"

Dupa cum spune psihologul Aurelia Stanescu, "un prim pas pentru a iti recapata increderea dupa un esec este acela de a iti accepta partea ta de responsabilitate pentru acele esec. Exista o tendinta inerenta de autoculpabilizare masiva dupa un esec, mai ales pe termen scurt, insa nu trebuie exagerat. Cu siguranta, sunt si alte persoane care au avut o influenta asupra mersului lucrurilor ce au dus la acel esec, fie ca e vorba de colegi, prieteni sau rude.

Nu trebuie sa te compari cu ceilalti

O tendinta a celor care trec prin esecuri este aceea ca imediat dupa un insucces sa se compare cu ceilalti si sa aiba pe termen scurt sau chiar mediu un sentiment de inferioritate.

Dupa cum spune psihologul Aurelia Stanescu, "cea mai mare schimbare care iti submineaza increderea in tine insuti este modul in care oamenii te trateaza drept o cu totul alta persoana dupa un esec. Inainte de esec te bucurai de respectul si de admiratia tuturor si, brusc, esti ultimul om pe lista lor de cunostinte.

Nereusita trebuie luat la urma urmei si ca o provocare, ca ceva din care sa inveti pentru viitoarele succese. E important ca sa vezi si partea plina a paharului in cazul unui esec si tocmai de acolo poti sa vezi oportunitati neasteptate.

"Noteaza toate lucrurile pe care ai fi putut sa le faci mai bine si asuma-ti intentia de a proceda in acel mod data viitoare.

Nu deveni dependent de propria suferinta

Uneori, suferinta cauzata de esec poate crea dependenta. Vom gasi mereu in jurul nostru oameni care se plang si care au devenit dependenti de propria lor suferinta. E un medicament amar, dar care iti face bine", este de parere psihologul Aurelia Stanescu.

Pana la urma, actiunea este singurul mijloc care iti permite sa iesi din aceasta stare, sa depas... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro