Teorii conspirationiste dupa atacul de la metroul din Sankt-Petersburg

Teorii conspirationiste dupa atacul de la metroul din Sankt-Petersburg

La 26 martie, mii de oameni au marsaluit prin mai multe orase, intre acestea si Moscova si Sankt-Petersburg, la apelul lui Aleksei Navalii (cel mai inversunat adversat al liderului de la Kremlin si al premierului Dmitri Medvedev), care se afla in spatele gratiilor pentru ca a chemat si a participat la manifestatii neautorizate. In ceea ce priveste stilul atentatului analistii spun ca nu seamana cu atentatele comise de islamisti in Orientul Mijlociu, dar seamana foarte bine cu cele comise de teroristii rusi din Caucazul de Nord in anii 2000, ultimul dintre acestea fiind comis in anul 2010, la Moscova, dublul atentat in care au murit peste 40 de persoane.

acum 44 luni (4 Apr 2017)

Chiar corespondentii unor mari trusturi media nu au putut sa nu remarce in comentariile lor ca atacul a avut loc dupa ce in ultimele doua saptamani in Rusia au avut loc, in mai multe orase, printre care si Sankt-Petersburg, importante manifestatii anticoruptie si antiguvernamentale. Sarah Rainsford, corespondent BBC la Moscova, s-a intrebat in relatarea sa daca nu cumva cineva a dorit sa "deturneze" atentia de la aceste evenimente si sa demobilizeze oamenii sa participe la asemenea manifestatii antiputere. La 26 martie, mii de oameni au marsaluit prin mai multe orase, intre acestea si Moscova si Sankt-Petersburg, la apelul lui Aleksei Navalii (cel mai inversunat adversat al liderului de la Kremlin si al premierului Dmitri Medvedev), care se afla in spatele gratiilor pentru ca a chemat si a participat la manifestatii neautorizate. Si John Podhoretz, editorialist la New York Post, a lansat un comentariu care leaga explozia de recentele proteste din Rusia.:"Este interesant ca explozia din Sankt Petersburg s-a produs atat de repede dupa proteste si ii da lui Putin motiv de a le stopa." Presedintele rus, Vladimir Putin, se afla in Sankt Petersburg, pentru o intrevedere cu omologul sau din Belarus, Aleksandr Lukasenko Comitetul federal pentru combaterea terorismului a confirmat ca dispozitivul exploziv continea fragmente de srapnel, ceea ce ar confirma natura deliberata a actului criminal. Liderul de la Kremlin a promis ca va face tot posibilul ca autorii sa fie gasiti. Agentiile si serviciile de securitate vor face tot posibilul sa afle ce s-a intamplat. Luni, in presa rusa a fost publicata fotografia unui suspect, un barbat imbracat cu o roba neagra (foto jos stanga) si avand pe cap o caciula de aceeasi culoare si purtand barba, dar cateva ore mai tarziu, acesta, cautat dupa ce a fost inregistrat pe camerele de supraveghere din metroul din Sankt Petersburg s-a predat.

In afara de fotografia suspectului care ar fi adus geanta cu bomba, a mai aparut in presa rusa o... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro