Teodorovici confirma ca Declaratia Unica va avea putere de titlu executoriu

Teodorovici confirma ca Declaratia Unica va avea putere de titlu executoriu

"Titlul de creanta fiscala devine titlu executoriu la data la care se implineste scadenta sau termenul de plata prevazut de lege, se prevede in Codul de procedura fiscala. "Este de retinut ca executarea silita fiscala se face de catre executorii ANAF, si nu de catre executorii judecatoresti - la care merge, de obicei, un privat care are de recuperat o creanta", se mentioneaza in comunicat.

acum 67 luni (24 Apr 2018)

"ANAF nu va mai emite Decizii de impunere, ceea ce inseamna ca Declaratia Unica are acest caracter, de titlu executoriu. Lucrurile se simplifica din toate punctele de vedere, deci se simplifica si din acest punct de vedere", a spus Eugen Teodorovici, potrivit Agerpres.

Declaratia fiscala unica (Declaratia 212), recent introdusa in legislatie pentru declararea, impozitarea si taxarea veniturilor extrasalariale, va deveni titlu executoriu atunci cand se va atinge scadenta la obligatiile de plata, au atentionat expertii companiei de consultanta juridica CON-firm.

"Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) foloseste direct informatiile din Declaratia 212 pentru a soma neplatitorul, fara a mai fi necesara emiterea deciziilor de impunere, asadar se poate ajunge mai repede la executarea silita", se arata intr-un comunicat transmis luni de companie.

"Titlul de creanta fiscala devine titlu executoriu la data la care se implineste scadenta sau termenul de plata prevazut de lege, se prevede in Codul de procedura fiscala. O decizie de impunere, de exemplu, e un titlu de creanta fiscala; Faptul ca se ajunge la scadenta si plata nu s-a realizat face ca acest titlu sa fie folosit de ANAF pentru a executa silit contribuabilul, fara alte formalitati", spune Agnes Ghita, expert fiscal in cadrul CON-firm. "Nou introdusa in legislatia fiscala, Declaratia unica 212 este un astfel de document - titlu de creanta fiscala - pe care ANAF il poate folosi pentru a executa silit contribuabilii care nu au platit la termen taxele la stat", adauga Agnes Ghita. "Este de retinut ca executarea silita fiscala se face de catre executorii ANAF, si nu de catre executorii judecatoresti - la care merge, de obicei, un privat care are de recuperat o creanta", se mentioneaza in comunicat. ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro