Teodorovici asigura linistea Guvernului cu cioara din par. Primar: "Ne-a promis, la rectificare, 150 de milioane din taxarea bacsisului"

Teodorovici asigura linistea Guvernului cu cioara din par. Primar:

Inainte chiar ca ordonanta de urgenta sa ajunga in Monitorul Oficial, ministrul Finantelor, Eugen Teodorovici, le-a promis primarilor, la o intalnire pe care au avut-o la Bucuresti, ca 150 de milioane de lei din banii care se vor colecta din taxarea bacsisurilor vor ajunge la ei, pentru a le asigura functionarea pana la finalul anului. Asa cum a fost introdusa in lege, notiunea de "bacsis" include orice suma de bani oferita in mod voluntar de client, in plus fata de contravaloarea bunurilor livrate sau a serviciilor prestate de catre operatorii economici, ca si restul dat de vanzator clientului si lasat pe tejghea la plecare.

acum 75 luni (3 May 2015)

Inainte chiar ca ordonanta de urgenta sa ajunga in Monitorul Oficial, ministrul Finantelor, Eugen Teodorovici, le-a promis primarilor, la o intalnire pe care au avut-o la Bucuresti, ca 150 de milioane de lei din banii care se vor colecta din taxarea bacsisurilor vor ajunge la ei, pentru a le asigura functionarea pana la finalul anului. "Discutia a fost ca o parte din veniturile de la taxarea bacsisului, cam 150 de milioane, sa se indreptze spre echilibrarea bugetelor autoritatilor locale", a explicat pentru "Adevarul" Emanoil Savin, primarul din Busteni si secretarul Asociatiei Oraselor din Romania.

In impartirea pe hartie, cele 150 de milioane, daca s-ar colecta, intr-adevar, nu acopera nici un sfert din nevoile comunitatilor locale aflate din nou, in proportie de peste 50%, in situatia de a nu avea bani sa functioneze pana in decembrie. Tot pe hartie insa, cele 154 de milioane pe care Guvernul a estimat ca le va strange din fiscalizarea bacsisului, au fost deja promise Ministerului Justitiei, pentru reabilitarea unor sedii de judecatorii si tribunale. "E vorba de doua paie la trei magari"

Conflictul primarilor cu Ministerul Finantelor a aparut in ianuarie, cand jumatate dintre primarii au iesit prost din impartirea celor 600 de milioane de euro care le reveneau din taxe nationale. Ideea ministrului de atunci, Darius Valcov, a fost aceea de a-i scoate pe presedintii Consiliilor Judetene din circuitul impartirii banilor in teritoriu, conectand primariile direct la Ministerul Finantelor. Nu insa si noul algoritm stabilit la Minister care i-a nedreptatit pana la injumatatirea bugetului pe cei care fie au avut o colectare a taxelor de aproape 100%, fie au adus investitori. Primarii au reclamat insa ca noua formula de calcul care tine cont de rangul localitatii, nu si de numarul de locuitori, se raporteaza la veniturile stranse in 2013 in conditiile in care nu toate pot fi multiplicate si in 2015.

Citeste intreg articolul pe adevarul.ro