Teodor Melescanu sustine ca dosarul Rosia Montana a fost depus ilegal la UNESCO. Cum raspunde Dacian Ciolos

Astfel, depunerea dosarului in vederea includerii Peisajului Cultural Minier Rosia Montana pe Lista Patrimoniului Mondial UNESCO "a fost o consecinta fireasca a regimului de protectie de care situl se bucura inca din 1992 - situri protejate UNESCO nu pot fi decat cele protejate anterior de legislatia nationala - si a demersului deja declansat in 2011, cand situl a fost propus de Comisia Nationala a Monumentelor pentru a fi inclus in Lista indicativa UNESCO". Ministrul de Externe a declarat, sambata, la Mamaia, ca exista vicii de procedura legate de depunerea dosarului Rosia Montana la UNESCO, mai exact faptul ca nu a fost aprobat de premierul Ciolos sau de Guvern, ci a fost trimis de un ministru, transmite Mediafax.

acum 37 luni (2 Sep 2017)

UPDATE 19.30: Intr-un mesaj postat pe pagina de Facebook a Platformei Romania 100 se precizeaza ca afirmatia lui Melescanu este falsa. Conform procedurii de depunere a dosarului la UNESCO, nu este nevoie de avizul altor ministere in afara acordului Ministerului Afacerilor Externe, pe care Ministerul Culturii l-a primit pe 23 decembrie 2016.

Astfel, depunerea dosarului in vederea includerii Peisajului Cultural Minier Rosia Montana pe Lista Patrimoniului Mondial UNESCO "a fost o consecinta fireasca a regimului de protectie de care situl se bucura inca din 1992 - situri protejate UNESCO nu pot fi decat cele protejate anterior de legislatia nationala - si a demersului deja declansat in 2011, cand situl a fost propus de Comisia Nationala a Monumentelor pentru a fi inclus in Lista indicativa UNESCO".

"Asadar, nu s-a emis o decizie cu caracter de noutate si nu s-a schimbat regimul de protectie instituit in 1992, prin inscrierea in Lista Monumentelor istorice", mai transmite Romania 100.

Ministrul de Externe a declarat, sambata, la Mamaia, ca exista vicii de procedura legate de depunerea dosarului Rosia Montana la UNESCO, mai exact faptul ca nu a fost aprobat de premierul Ciolos sau de Guvern, ci a fost trimis de un ministru, transmite Mediafax. Deci nu a fost aprobat de premierul Ciolos, nici de Guvernul Romaniei, ci a fost trimis de catre unul dintre ministri. Deci din acest punct de vedere exista niste vicii de procedura", a spus Melescanu, citat de Mediafax. "Stiu ca pentru moment avem o mare problema din cauza faptului ca statul roman este dat in judecata de catre compania care detine actiunile la Rosia Montana si ceea ce se cere ca dauna e o suma destul de importanta", a spus Melescanu.

Intrebat daca se poate retrage dosarul de la UNESCO, Melescanu a raspuns: "Trebuie sa vedem cu adevarat ce anume trebuie protejat in zona Rosia Montana.

Premierul Mihai Tudose a afirmat, marti seara, la Romania TV, ca exista posibilitat... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro