Teodor Melescanu: Basescu e primul presedinte care a cerut informatii de la SIE. E ilegal sa ai copii ale documentelor

Teodor Melescanu: Basescu e primul presedinte care a cerut informatii de la SIE. E ilegal sa ai copii ale documentelor

Ramai pe adevarul.ro pentru a urmari declaratiile Consider ca trebuie sa clarificam o serie de informatii. Melescanu l-a protejat Presedintele Romaniei, Traian Basescu, a declarat, la Realitatea TV, ca premierul Romaniei, Victor Ponta, a fost ofiter SIE in perioada 1997-2001, pe vremea cand era procuror, timp in care a fost propulsat brusc de la Parchetul de sector la Parchetul General, fara a avea performante profesionale. Periplul lui Victor Ponta prin Europa in perioada in care ar fi fost ofiter acoperit Atena, Washington, Londra, Roma, Paris, Catania, Paraga sunt marile orase in care Victor Ponta a urmat seminarii sau diverse cursuri de pregatire in perioada 1997-2001, timp in care a fost ofiter SIE, dupa spusele lui Traian Basescu.

acum 64 luni (14 Oct 2014)

Ramai pe adevarul.ro pentru a urmari declaratiile

Consider ca trebuie sa clarificam o serie de informatii. La momentul la care mi s-au solicitat informatii ma aflam sub incidenta normelor legale in vigoare, e vorba de legea care reglementeaza activitatea SIE, articolul 10, paragraful al doilea.

La momentul respectiv, aveam doua posibilitati: sa respect legea sau nu.

Posibilitatea legala ca presedintele sa lucreze cu serviciile fara cunostinta directorului e o dubla incalcare a legii. Ofiterii de informatii care au primit solicitari de la Cotroceni m-au informat, au primit aprobarea mea si mandatul necesar. E o dovada de naivitate sa crezi ca scandalul poate aduce beneficii unui candidat. Daca eu, in calitate de sef al serviciului, spun despre cineva ca nu e ofiter acoperit, ar trebui sa spun despre toata lumea ca nu sunt ofiteri acoperiti. Circula multe vorbe si despre Geoana, inclusiv si de mine, referitoare la apartenenta la servicii. Daca dau pentru unul, ar trebui sa dau pentru toti, ceea ce nu e permis de lege. Nu am lucrat la HG, dar mi-o asum in calitate de sef al serviciului. Se face anual o reanalizare a categoriilor de informatii care au caracter secret de catre toate institutiile statului.

HG e in proiect din 2011, cand nici nu ma gandeam ca o sa fiu sef al Serviciului de Informatii Externe.

Am declasificat-o pentru ca am avut procese in instanta si la tribunal ni s-a respins actiunea intrucat anexa inainte era secreta si nu era opozabila. De aceea am luat hotararea sa o facem publica, sa se stie clar care sunt categoriile de informatii secrete care nu pot fi deconspirate.

Nu pot sa va spun daca a fost ofiter sau nu, pe de alta parte, nu pot porni sa fac observatii in legatura cu incalcarea legii.

Incepand cu anul 2004, este interzis ca un magistrat sa fie ofiter SIE. S-a introdus expres o ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro