Tentative de impacare la Camp David

In cadrul summitului organizat la resedinta prezidentiala de la Camp David, in Maryland, presedintele Barack Obama s-a intalnit cu reprezentantii Arabiei Saudite, Kuweitului, Qatarului, Bahreinului, Emiratelor Arabe Unite si Omanului, toate state membre ale Consiliului de Cooperare al Golfului, pentru discutarea cooperarii in domeniul securitatii, tensiunile generate de politica americana fata de Teheran, Siria si revoltele Primaverii Arabe. Dar lasandu-i 5.000 de centrifuge si un program de cercetare si de dezvoltare - caracteristici la care Israelul si tarile arabe se opun vehement - Obama recunoaste in fapt dreptul Iranului de a continua imbogatirea uraniului, una din cele doua cai spre o arma nucleara.

acum 74 luni (15 May 2015)

Presedintele Barack Obama incearca sa isi convinga aliatii din Golf, in special Arabia Saudita, ca SUA sunt angajate in apararea securitatii lor, in pofida unei ingrijorari profunde a liderilor arabi provocata de eforturile americane pentru negocierea unui acord nuclear cu Iranul.

In cadrul summitului organizat la resedinta prezidentiala de la Camp David, in Maryland, presedintele Barack Obama s-a intalnit cu reprezentantii Arabiei Saudite, Kuweitului, Qatarului, Bahreinului, Emiratelor Arabe Unite si Omanului, toate state membre ale Consiliului de Cooperare al Golfului, pentru discutarea cooperarii in domeniul securitatii, tensiunile generate de politica americana fata de Teheran, Siria si revoltele Primaverii Arabe. Dar, toate subiectele au fost eclipsate de decizia unor tari de a trimite la summit lideri de rang inferior. La dineul de la Casa Alba din ajunul lucrarilor summitului, Obama a trebuit sa faca fata declaratiilor si promisiunilor invitatilor sai de a egala capacitatea nucleara a Iranului.

Jumatate de masura

Pentru Obama, presedinte care a venit la putere promitand ca va lupta pentru eliminarea armelor nucleare, afacerea Iran a prezentat o noua dilema. Daca acordul va fi semnat luna viitoare, Obama va fi in masura sa se laude ca a castigat un deceniu sau poate mai mult inainte ca Iranul sa poata ameninta in mod credibil ca detine arma nucleara. Dar lasandu-i 5.000 de centrifuge si un program de cercetare si de dezvoltare - caracteristici la care Israelul si tarile arabe se opun vehement - Obama recunoaste in fapt dreptul Iranului de a continua imbogatirea uraniului, una din cele doua cai spre o arma nucleara. Emiratele Arabe Unite au semnat un acord cu SUA acum cativa ani pentu construirea de centrale nucleare dar care interzice imbogatirea propriului uraniu. In ultimul deceniu, Guvernul saudit a finantat proiecte de cercetare nucleara, dar nu exista dovezi ca ar fi incercat sa construiasca sau sa achizitioneze instalatii aseme... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro