Tentativa de subminare a luptei anticoruptie la nivel inalt

Guvernul a taiat un procent semnificativ din finantarea Directiei Nationale Anticoruptie pentru 2015, consecintele urmand a fi blocarea anchetelor din dosarele cu prejudicii de ordinul sutelor de milioane de euro, unde cheltuielile pentru expertizele obligatorii sunt costisitoare. De ce a taiat Guvernul Ponta finantarea DNA, institutie care cu doar 90 de procurori a adus, anual, la bugetul de stat in medie 250 de milioane de euro? Kövesi: "Daca nu ni se aloca in fisa suma de 25 de milioane de euro, se blocheaza anchetarea marilor dosare" In urma cu circa trei saptamani, DNA, prin procurorul-sef Laura Codruta Kövesi, a transmis Ministerului Public, Ministerului Justitiei si Ministerului Finantelor necesarul de finantare pentru 2015, cerand suma de 25 milioane euro, mai mult cu cinci milioane de euro fata de 2014. De ce se tem politicienii de DNA In afara de profitul material adus bugetului public prin sechestre executate, cuantificabil in medie la suma de 250 milioane euro anual, activitatea DNA are si rolul de asanare morala a societatii, a mediului politic profund corupt.

acum 98 luni (12 Dec 2014)

Guvernul a taiat un procent semnificativ din finantarea Directiei Nationale Anticoruptie pentru 2015, consecintele urmand a fi blocarea anchetelor din dosarele cu prejudicii de ordinul sutelor de milioane de euro, unde cheltuielile pentru expertizele obligatorii sunt costisitoare.

Bugetul alocat DNA, potrivit legii, trebuie sa se regaseasca intr-o anexa a bugetului alocat Ministerului Public, condus de procurorul general Tiberiu Nitu, care este ordonator principal de credite. Intr-o adresa trimisa de Ministerul Public la DNA s-a anuntat ca finantarea activitatii anticoruptie a fost redusa semnificativ fata de anul 2014 la toate capitolele, iar conducerea DNA a transmis opiniei publice un comunicat in acest sens. Daca bugetul ramane "la comun" (desi legea prevede clar ca bugetul alocat DNA trebuie sa apara intr-o fisa separata in anexele bugetului destinat Ministerului Public), procurorul general, ca ordonator principal de credite, poate orienta banii spre ce doreste domnia sa.

90 de procurori aduc la buget peste 250 milioane euro

Subfinantarea DNA a declansat pe parcursul zilei de ieri un imens scandal public. De ce a taiat Guvernul Ponta finantarea DNA, institutie care cu doar 90 de procurori a adus, anual, la bugetul de stat in medie 250 de milioane de euro? Nu doreste Executivul sa recupereze prejudiciile provocate de tunurile financiare date de retele de tip mafiot din care fac parte politicieni si inalti functionari publici?

Pe fondul multiplicarii criticilor la adresa Executivului, premierul Ponta a reactionat pe contul sau de Facebook, sustinand ca, in realitate, bugetul Ministerului Public pe 2015 va creste, dupa cum i-a transmis domniei sale ministrul Bugetului Valcov. "Bugetul total al Ministerului Public in anul 2015 creste, nu scade, acesta fiind de 707,88 milioane lei, adica in crestere cu 19,29 milioane lei fata de cat a fost bugetul aprobat pentru anul 2014. Mai mult, Ministerul Finantelor Publice a primit solicitar... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro