Tentativa de lovitura de stat in Turcia: cronica unui puci esuat

Tentativa de lovitura de stat in Turcia: cronica unui puci esuat

Tentativa initiala a rebelilor de a prelua puterea fara varsare de sange a esuat, iar confruntari violente au izbucnit in Ankara si Istanbul, rezultand in moartea a cel putin 265 de persoane si ranirea altor 1.500. Tentativa de lovitura de stat in Turcia: filmul evenimentelor O noapte linistita de vineri la Istanbul a fost zguduita din senin aproape de miezul noptii, cand soldati ai armatei turce dotati cu tancuri si transportoare blindate au blocat podurile de peste Bosfor, iar tancuri au fost plasate in apropierea Parlamentului de la Ankara. O ora mai tarziu, presedintele turc a sustinut o conferinta de presa in care a condamnat actiunea militarilor drept "un act de tradare", a declarat ca Turcia trece printr-un "al doilea razboi de independenta" si ca nu va preda tara "fortelor de ocupatie" - toate din mijlocul unei multimi de sute de sustinatori care i-au organizat o primire eroica pe aeroport.

acum 88 luni (17 Jul 2016)

Tentativa initiala a rebelilor de a prelua puterea fara varsare de sange a esuat, iar confruntari violente au izbucnit in Ankara si Istanbul, rezultand in moartea a cel putin 265 de persoane si ranirea altor 1.500. Insa ziua de sambata a fost marcata de o epurare a fortelor armate si a sistemului juridic si de o infratire a puterii si opozitiei politice din Turcia in condamnarea actiunii militarilor, in timp ce mii de oameni au iesit pe strazi pentru a celebra infrangerea complotului.

Intre timp, Recep Tayyip Erdogan si majoritatea oficialilor de rang inalt ai statului turc au cerut in cor Statelor Unite extradarea imamului Fethullah Gulen, un fost aliat politic cazut in dizgratie, care este acuzat ca ar fi liderul revoltei. Peste 2.000 de judecatori banuiti de simpatii pentru Gulen au fost eliberati din functie, iar comandantii Armatei a II-a si Armatei a III-a au fost retinuti pentru participarea la complot. Tentativa de lovitura de stat in Turcia: filmul evenimentelor

O noapte linistita de vineri la Istanbul a fost zguduita din senin aproape de miezul noptii, cand soldati ai armatei turce dotati cu tancuri si transportoare blindate au blocat podurile de peste Bosfor, iar tancuri au fost plasate in apropierea Parlamentului de la Ankara.

Pucistii blocheaza intrarea spre centrul Istanbului pe Podul Bosfor FOTO Gulliver/Getty Images

Fara a da nume, declaratia sustinea ca Turcia a trecut sub controlul unui "consiliu de pace" si ca o noua constitutie urma sa fie pregatita in viitorul apropiat. Pucistii au proclamat lege martiala, au indemnat oamenii sa ramana in propriile locuinte, au restrictionat accesul la internet in Istanbul si Ankara si au interzis zborurile catre aeroporturile celor doua orase.

Reactia Guvernului a venit la scurt timp dupa declaratia pucistilor: prim-ministrul Binali Yildirim a anuntat ca doar o parte a armatei turce participa... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro