Tensiuni rasiale in Statele Unite

O estimare a Drone Center, la Universitatea Bard College din New York, peste 200 de servicii de politie locala, federala si la nivel de state au primit cel putin un robot pentru dezamorsarea explozibililor in cadrul lichidarii stocurilor organizate de Pentagon. De la intrarea in vigoare a decretului, la 1 octombrie 2015, serviciile de politie au inapoiat 126 de vehicule blindate, 138 de lansatoare de rachete si 1.623 de baionete, arata purtatorul de cuvant al agentiei de logistica a Apararii, Michelle McCaskill.

acum 53 luni (12 Jul 2016)

Dupa macelul din Dallas comis joi, presedintele Barack Obama a facut apel la unitate, dar tara este divizata dupa decesul a doi afro-americani ucisi de politie si noi ciocniri au avut loc pretutindeni in SUA.

Fostul soldat de culoare care a deschis focul asupra unei adunari pasnice a politistilor in orasul american, omorand cinci dintre ei si ranind alti sapte, planuise si alte atacuri, potrivit sefului politiei din Dallas. Acest barbat de 25 de ani, Micah Johnson, "avea alte proiecte devastatoare" si pregatise bombe, asa cum a declarat chiar el in timpul negocierilor cu fortele de ordine. Politia a descoperit la domiciliul sau din Mesquite, un cartier din Dallas, material pentru fabricarea bombelor, pusti, munitie si un carnet cu tactici de lupta. "Materialul era suficient pentru a produce bombe cu efecte devastatoare in oras si in regiunea de nord a Texasului", a precizat seful politiei din Dallas, David Brown.

In timpul confruntarii cu fortele de politie, Johnson a fost ucis de o bomba activata de un robot. "Ne mintea, radea de noi, canta si intreba cati politisti a lichidat, spunand ca vrea sa ucida in continuare si ca are bombe", a precizat David Brown, subliniind ca negocierile nu progresau deloc pentru ca "era decis sa ucida alti politisti si, fara actiunea noastra, ar fi ucis altii".

Noi arestari - 160 persoane - au avut loc duminica la Baton-Rouge (Louisiana), orasul unde Alton Sterling, un afro-american, a fost doborat de doi politisti albi. In Minnesota, unde Philando Castile a fost ranit mortal miercuri in timpul unui banal control rutier, o manifestatie a degenerat in noaptea de sambata spre duminica, manifestantii aruncand cu pietre si refuzand sa paraseasca o axa rutiera.

Razbunare

La cateva zile dupa atacul sangeros din Dallas, orasul este inca in stare de soc, se reculege, dar este sub tensiune, politia primind amenintari anonime. Singuratic, a fost vazut de vecini facand exercitii de antrenament militar.... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro