TENSIUNI in Orientul Mijlociu: Iranul ameninta Arabia Saudita ca va plati "un pret mare" pentru executarea seicului Nimr al-Nimr

---- Ministerul iranian al Afacerilor Externe a acuzat Arabia Saudita ca sustine terorismul si elimina opozantii regimului dupa executarea de sambata a seicului siit Nimr al-Nimr, care a provocat un val de indignare in intrega comunitate siita din Orientul Mijlociu, transmite agentia de presa Reuters, potrivit Medifax. Al-Nimr, in varsta de 56 de ani, a fost condamnat la moarte in octombrie 2014 pentru "port de arme" si "lipsa de obedienta fata de suveran" de un tribunal din Riad.

acum 53 luni (2 Jan 2016)

UPDATE 09.55:Ambasada Arabiei Saudite la Teheran (Iran) a fost atacata sambata noapte de manifestanti furiosi dupa executia demnitarului religios siit saudit Nimr Baqir al-Nimr, informeaza Reuters si AFP, conform Agerpres.

Protestatarii au aruncat cu cocteiluri Molotov in cladirea ambasadei si au reusit sa patrunda in interiorul misiunii diplomatice inainte de a fi evacuati de politie, a informat agentia Isna.

Imagini postate pe retelele de socializare la inceputul zilei de duminica aratau protestatari iranieni care au patruns in ambasada saudita dupa ce s-au adunat in fata cladirii pentru a denunta executia clericului siit, in timp ce intr-o fotografie postata pe Twitter se vad manifestanti in exteriorul cladirii ambasadei si incendii in interior, iar o alta arata o camera cu mobilierul distrus.

----

Ministerul iranian al Afacerilor Externe a acuzat Arabia Saudita ca sustine terorismul si elimina opozantii regimului dupa executarea de sambata a seicului siit Nimr al-Nimr, care a provocat un val de indignare in intrega comunitate siita din Orientul Mijlociu, transmite agentia de presa Reuters, potrivit Medifax.

Executarea seicului Al-Nimr care avut loc sambata la ordinul conducerii saudite serveste interesele gruparii teroriste Stat Islamic, a acuzat un important parlamentar irakian, citat de agentia de presa Reuters, executie care a declansat un val de proteste in mai multe state din Orientul Mijlociu.

Decizia Arabiei Saudite de a executa 47 de persoane intr-o singura zi a fost condamnata si de organizatia internationala Amnesty, fiind o dovada de "reglare a unor probleme politice", a criticat Philip Luther, directorul filialei Amnesty in Orientul Mijlociu pentru AFP.

"Guvernul saudit sustine teroristii si extremistii takfiri (sunniti radicali) prin executarea si suprimarea celor din tara care ii critica", a declarat Hossein Jaber Ansari, purtatorul de cuvant al Ministrului iranian al Afacerilor Exter... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro