Tenorul Octavian Naghiu a murit sambata seara, la varsta de 81 de ani

Tenorul Octavian Naghiu, unul dintre cei mai renumiti artisti lirici ai Romaniei, a murit sambata seara, la varsta de 81 de ani, in urma unui stop cardiac, informeaza reprezentantii Operei Nationale Bucuresti (ONB). Debutul sau pe scena teatrului, alaturi de tenorul Ion Dacian, s-a bucurat de un mare succes si, dupa mai multe aparitii impresionante in diverse operete, Octavian Naghiu a fost invitat sa participe la un concurs al Operei din Bucuresti, pe care l-a castigat, ajungand astfel coleg de scena cu mari interpreti, precum Petre Stefanescu Goanga, Mihail Arnautu, Nicolae Herlea, Dan Iordachescu, Octav Enigarescu etc.

acum 96 luni (15 Feb 2015)

Tenorul Octavian Naghiu, unul dintre cei mai renumiti artisti lirici ai Romaniei, a murit sambata seara, la varsta de 81 de ani, in urma unui stop cardiac, informeaza reprezentantii Operei Nationale Bucuresti (ONB).

Vocea sa a fascinat si incantat deopotriva, rasunand pe mari scene lirice, precum cea de la Metropolitan Opera si cele ale operelor din Zurich, Viena, Paris, Ierusalim, Bucuresti. Otello, Ducele, Rodolfo, Cavaradossi, Edgardo, Riccardo si Radames au fost doar cateva dintre rolurile interpretate de Octavian Naghiu, care i-au adus atat aprecierea publicului, cat si a criticilor de specialitate, informeaza un comunicat remis MEDIAFAX. Debutul sau pe scena teatrului, alaturi de tenorul Ion Dacian, s-a bucurat de un mare succes si, dupa mai multe aparitii impresionante in diverse operete, Octavian Naghiu a fost invitat sa participe la un concurs al Operei din Bucuresti, pe care l-a castigat, ajungand astfel coleg de scena cu mari interpreti, precum Petre Stefanescu Goanga, Mihail Arnautu, Nicolae Herlea, Dan Iordachescu, Octav Enigarescu etc.

La Opera din Bucuresti el a interpretat cu mare succes roluri din opere binecunoscute, compuse de Giuseppe Verdi, Giacomo Puccini si Gaetano Donizetti.

La doar 33 de ani si-a facut debutul pe scena Metropolitan Opera, in spectacolul "Tosca", de G. Au urmat numeroase aparitii la Metropolitan Opera, dar si multe invitatii pentru a interpreta roluri memorabile la operele din Zurich, Paris, Ierusalim, Wiesbaden, Duseldorf, Hanovra, Bremen, Koln, Leipzig, Mainz si Duisburg.

Dupa anul 1990 a fost invitat sa fie colaborator permanent al Comisiei Nationale a Romaniei pentru UNESCO, a cantat la Bucuresti, Timisoara, Iasi si a predat lectii de canto studentilor de la Academia de Arte din Iasi. A fost decorat cu medalia jubiliara "Manastirea Neamt 1497-1997- aniversare Mondiala UNESCO", a fost distins cu titlul de Doctor Honoris Causa de Universitatea de Arte "George Enescu" din Iasi, iar, anul t... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro