Templul maharajahului, proiectul urias pe care Brancusi nu l-a facut niciodata

Templul maharajahului, proiectul urias pe care Brancusi nu l-a facut niciodata

In anul 1933, maharajahul din Indore s-a aflat la Paris si a vizitat atelierul lui Brancusi din Impasse Ronsin nr.11. Brancusi nu va reusi sa se intalneasca cu maharajahul din Indore si templul nu va fi realizat vreodata si va ramane doar in stadiul de proiect.

acum 76 luni (21 Apr 2016)

In anul 1933, maharajahul din Indore s-a aflat la Paris si a vizitat atelierul lui Brancusi din Impasse Ronsin nr.11. Maharajahul Yeshwanr Rao Holkar cumpara o Pasare in Zbor din bronz slefuit si-i comanda alte doua, una in marmura neagra si alta in marmura alba.

"Maharajahul de la Indore, alaturi de maharajahul de Kapurthala, unul dintre cei mai bogati oameni ai Indiei, a fost clientul lui Brancusi in 1933. "Templul eliberarii" Maharajahul din Indore ii mai face lui Brancusi o comanda speciala, si anume sa realizeze un templu. "I-a dat o comanda pentru un in principatul sau, la care Brancusi a lucrat din 1933 pana in 1937", mai mentioneaza Petre Pandrea. In primavara anului 1936, Brancusi vinde cele doua Pasari in zbor, in marmura alba si marmura neagra, comandate de maharajahul din Indore pentru proiectul "Templul eliberarii". Brancusi nu mai realizeaza "Templul eliberarii" La sfarsitul anului 1937, Brancusi a plecat in calatorie in India pentru a gasi la Indore un loc pentru a instala "Templul eliberarii" al maharajahului Yeshwanr Rao Holkar. Brancusi il invita pe inginerul Gorjan sa mearga cu el in vizita din India si i-a impartasit intentiile sale referitoare la proiectatul templu. Inginerul nu da curs invitatiei, pentru ca se temea ca nu va reusi sa termine in timp util "Coloana fara de Sfarsit", la care lucra.

Brancusi nu va reusi sa se intalneasca cu maharajahul din Indore si templul nu va fi realizat vreodata si va ramane doar in stadiul de proiect. A vizitat piramidele si a explicat ca cele doua zile i-au fost de ajuns ca sa mediteze cat pentru toata viata. ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro