Teleworking - munca de la distanta, pe cheltuiala angajatorului. De cand va fi reglementata si in Romania

Telemunca, respectiv munca de la distanta folosind tehnologia informatiei, este aplicata in prezent de angajatorii romani, prin extinderea sferei de aplicare a muncii la domiciliu, insa acest tip de contract nu este inca reglementat in tara noastra, ceea ce le poate dauna angajatilor, astfel ca Ministerul Muncii si Justitiei elaboreaza un proiect de act normativ in acest sens. In plus, avand in vedere specificul telemuncii, care presupune realizarea unor sarcini de serviciu prin intermediul mijloacelor informatice, sunt stabilite prevederi specifice privind responsabilitatea angajatorului de a lua masurile necesare, in special cu privire la software-ul folosit, pentru protectia datelor folosite si procesate de salariat, precum si cu privire la comunicarea regulilor specifice si restrictiilor de care ar putea fi tinut salariatul (de exemplu restrictii cu privire la retelele de internet folosite sau cu privire la folosirea echipamentului pus la dispozitie).

acum 43 luni (3 May 2017)

Telemunca, respectiv munca de la distanta folosind tehnologia informatiei, este aplicata in prezent de angajatorii romani, prin extinderea sferei de aplicare a muncii la domiciliu, insa acest tip de contract nu este inca reglementat in tara noastra, ceea ce le poate dauna angajatilor, astfel ca Ministerul Muncii si Justitiei elaboreaza un proiect de act normativ in acest sens.

Varachiu precizeaza ca proiectul Ministerului este in curs de redactare, urmand sa fie adoptat dupa consultarea cu reprezentantii organizatiilor sindicale si ai mediului de afaceri in octombrie 2017. Si in 2007 a fost vehiculata o astfel de masura, de ministrul Muncii de atunci, Paul Pacuraru.

"In majoritatea statelor membre, cum ar fi Franta, Belgia, Luxemburg, Austria, Germania, Italia, Acordul s-a implementat prin intermediul Contractelor Colective, la nivel national sau sectorial, sau prin ghiduri, coduri si recomandari, iar nu prin acte normative general obligatorii, cum ar fi legile, ordonantele sau hotararile de guvern.

Ce este telemunca

"Teleworking", in traducere "telemunca", reprezinta munca la distanta prin mijloace informatice si este reglementat de UE inca din 2002 printr-un acord cadru care obliga angajatorul sa furnizeze, instaleze si intretina, pe cheltuiala lui, echipamentele necesare.

Potrivit acestuia, telemunca este definita ca o forma de organizare si/ sau de prestare a muncii de catre un salariat, cu regularitate, in afara sediilor sau punctelor de lucru ale angajatorului, prin folosirea mijloacelor informatice, munca ce ar putea fi prestata si la sediul sau punctele de lucru ale angajatorului.

"Probabil cel mai utilizat spatiu pentru telemunca este chiar locuinta salariatului, insa definitia nu exclude orice alte locatii unde salariatul ar putea avea acces la mijloacele informatice necesare si unde s-ar putea asigura conditiile corespunzatoar... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro