Teleormanul, agitat politic de proiectul centralei nucleare, resuscitat in Bulgaria: "Nu dorim sa avem aproape o bomba"

Teleormanul, agitat politic de proiectul centralei nucleare, resuscitat in Bulgaria:

Autoritatile locale din Teleorman se impotrivesc oficial construirii Centralei Nucleare de la Belene, un proiect inceput in urma cu 36 de ani si abandonat in repetate randuri de catre decidentii din Bulgaria. Pe vremea cand patrona judetul, din functia de presedinte al CJ Teleorman, Liviu Dragnea a initiat o campanie de strangere de semnaturi din partea teleormanenilor pentru stoparea proiectului. "La inceputul anului viitor ar trebui sa inceapa procedura de privatizare a companiei pentru proiectul de energie nucleara de la Belene", a declarat Petkova.

acum 79 luni (30 Aug 2017)

Autoritatile locale din Teleorman se impotrivesc oficial construirii Centralei Nucleare de la Belene, un proiect inceput in urma cu 36 de ani si abandonat in repetate randuri de catre decidentii din Bulgaria.

Politicienii din judetul dunarean au reactionat dupa o solicitare primita din partea Fundatiei pentru Mediu si Agricultura din Sofia, un organism care militeaza impotriva construirii centralei.

"Pe 15 august a avut loc o conferinta de presa la Sofia in care s-a afirmat ca decizia noului Guvern este de a continua acest proiect. Bulgaria n-are suficiente fonduri necesare pentru acest proiect, ceea ce ar insemna angajare financiara de peste 12 miliarde de leva (n.r. Eu pot sa afirm insa cu tarie ca acest lucru nu este adevarat", le-a transmis autoritatilor din Teleorman profesorul Georgi Kaschiev, expert in energie, reprezentant al Fundatiei pentru Mediu si Agricultura din Sofia. Nu dorim sa avem aproape de judet aceasta bomba si sper ca acest proiect sa nu demareze in perioada urmatoare.

Problema reluarii lucrarilor la Centrala Nucleara de la Belene va fi expusa si in Parlamentul European, prin intermediul europarlamentarului teleormanean, Viorica Dancila.

"Proiectul centralei de la Belene are o istorie lunga si complicata, care a starnit multe controverse si a ridicat foarte multe semne de intrebare. Inca de la demararea lui, la 21 martie 1981, a ridicat problema riscului seismic, iar in 2012 a facut chiar obiectul unui referendum in Bulgaria", sustine Dancila. Europarlamentarul a anuntat ca va trimite o scrisoare catre Comisarul European pentru Protectia Mediului si catre presedintele Comisiei Europene, prin care va solicita prezentarea unui punct de vedere fata de centrala nucleara.

40.000 de semnaturi contra stranse de Dragnea

Istoria Centralei Nucleare de la Belene a inceput pe 21 martie 1981. Nu este pentru prima data cand autoritatile di... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro