Telefonul mobil si tableta ne strica vederea, iar cei mai afectati sunt copiii. Cum putem evita acest pericol

Telefonul mobil si tableta ne strica vederea, iar cei mai afectati sunt copiii. Cum putem evita acest pericol

Telefoanele si tabletele cu display-uri de cativa centimetri diagonala au ajuns pana si in posesia unor copii de trei, patru ani. Afectiunea se dezvolta la copii de varsta scolara si adolescenti si de obicei se stabilizeaza in jurul varstei de 20 de ani. Cauzele aparitiei miopiei sunt predispunere ereditara care se manifesta prin particularitatile constructiei globului ocular si a schimbului de substante in acesta, efortul vizual excesiv la distanta mica de obiect, fara odihna pentru ochi, sclera astenica care nu opune rezistenta cuvenita a cresterii excesive a ochiului si dezvoltarea insuficienta a muschiului de acomodare a ochiului, care este responsabil pentru "ajustarea" cristalinului la diferite distante. Trecerea de la un ecran mic si apropiat de ochi sau un ziar sau o carte, cu text mic, la un ecran aflat la doi, trei metri, distanta medie cum o numim in Suedia, se face cu dificultate pentru ca nu mai este aceeasi putere de acomodare a cristalinului.

acum 81 luni (1 Mar 2016)

Telefoanele si tabletele cu display-uri de cativa centimetri diagonala au ajuns pana si in posesia unor copii de trei, patru ani. Parintii nu stiu insa ca utilizarea utilizarea acestor aparate de la o varsta atat de frageda le va afecta treptat vederea. Pentru acesti copii, care sufera de miopie de mici, exista riscul ca dioptriile sa creasca an de an, ducand la probleme de vedere grave in adolescenta. Ajunsi la maturitate, ei ar putea suferi de afectiuni oculare precum retinopatia si hemoragia maculara. De obicei, in cazul miopiei, globul ocular este prea lung, insa cauza poate fi si forma anormala a corneei sau cristalinului. Razele de lumina se focalizeaza in fata retinei si nu pe retina asa cum ar fi normal. Afectiunea se dezvolta la copii de varsta scolara si adolescenti si de obicei se stabilizeaza in jurul varstei de 20 de ani. Lenuta Davidson, un optician roman stabilit in Suedia, unde a studiat si a obtinut masteratul in optometrie medicala, trage un semnal de alarma, sustinand ca afectiunile de vedere vor fi din ce in ce mai frecvente, din cauza telefoanelor mobile.

"Din consultatiile pe care le-am facut, atat in Suedia cat si in Romania, am constatat ca adolescentii, copiii de la 8 ani pana la 18 ani, au probleme in mod special din cauza telefonului mobil. Nu cititul cartilor pentru scoala este problema, pentru ca la cei care citesc prea mult o carte riscul deteriorarii vederii este mai mic, aici fiind nevoie de ochelari cu dioptrii mici. Ochiul copilului este in dezvoltare pana la varsta de 14, 15 ani. Noi avem nevoie ca ochiul sa poata sa se uite si la distanta, si in apropiere, sa se concentreze, si in acelasi timp sa poata scana imprejurimile.

Cauzele aparitiei miopiei sunt predispunere ereditara care se manifesta prin particularitatile constructiei globului ocular si a schimbului de substante in acesta, efortul vizual excesiv la distanta mica de obiect, fara odihna pentru ochi, sclera astenica care nu opune rezistenta cuvenita a crester... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro