Telefon de 4 dolari, o teapa de zile mari? Cum justifica India cel mai ieftin telefon

Telefon de 4 dolari, o teapa de zile mari? Cum justifica India cel mai ieftin telefon

Freedom 251 este un telefon cu Android la un pret de nerefuzat: 251 de rupii, adica mai putin de 4 dolari. Autoritatile si specialistii au descoperit intre timp ca telefonul era, de fapt, un model chinezesc: Adcom Ikon 4, cu o valoare in retail de 54 de dolari, care avea logo-ul frontal ascuns cu vopsea (foto jos), iar cel de pe spate - cu un sticker.

acum 63 luni (7 Jul 2016)

Freedom 251 este un telefon cu Android la un pret de nerefuzat: 251 de rupii, adica mai putin de 4 dolari. Producatorul este Ringing Bells, iar dotarile tehnice nu sunt foarte proaste, dar per total il fac mai scump decat pretul de vanzare. 200.000 de bucati sunt gata de livrare, anunta compania, care estimeaza ca vor fi comandate 2,5 milioane de unitati in primul an.

Dupa ce si-a anuntat planul deloc sustenabil de a livra telefoane mult mai ieftine chiar si decat pretul componentelor, compania a fost investigata de autoritati. Putea fi vorba de spalare de bani sau, in cel mai rau caz, un mod prin care cauta finantare prin precomenzi si nu livreaza nimic. Totusi, pretul e mult mai mic decat costul de productie (1.180 de rupii, adica 17,4 dolari). Chiar si asa insa, ramane o pierdere de 150 de rupii (2,2 dolari) la fiecare aparat, spune Goel. De aceea, in al treilea rand, Goel se asteapta sa obtina o subventie de la guvern, pentru proiectul sau de a conecta India la internet. De aici, lucrurile devin incerte, asa ca nu se stie daca telefonul va fi un esec sau un succes. Autoritatile si specialistii au descoperit intre timp ca telefonul era, de fapt, un model chinezesc: Adcom Ikon 4, cu o valoare in retail de 54 de dolari, care avea logo-ul frontal ascuns cu vopsea (foto jos), iar cel de pe spate - cu un sticker. Mai mult, avea pictogramele de pe ecran la fel ca pe iPhone, desi este un Android. Apoi, modelul real (vezi grafic), difera mult de cel prezentat in februarie, in primul rand pentru ca in partea inferioara are trei butoane in loc de unul. In fine, momentul lansarii a fost amanat de mai multe ori, ultima oara de pe 30 iunie pe 7 iulie. ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro