Teiul lui Eminescu implineste 460 de ani, dar este doar al saptelea cel mai batran arbore din Iasi

Teiul lui Eminescu implineste 460 de ani, dar este doar al saptelea cel mai batran arbore din Iasi

Arborii seculari din judetul Iasi traiesc de peste 600 de ani. Ultimele pozitii din primii zece arbori seculari din judetul Iasi sunt ocupate de trei stejari care au fiecare cate 453 de ani si un platan de 451 de ani.

acum 58 luni (19 Sep 2015)

Arborii seculari din judetul Iasi traiesc de peste 600 de ani. Potrivit specialistilor de la Asociatia Dendro-Ornamentala "Anastasie Fatu", numai in municipiu se gasesc 240 de arbori seculari. Ceilalti sunt localizati in diferite comune din teritoriu, cel mai batran copac iesean fiind un tei hibrid in varsta 675 de ani de la Manastirea Barnova.

"Parul lui Sticea", un arbore din localitatea ieseana Ciohorani care rodeste de 608 ani, ocupa pozitia a doua in clasamentul realizat de specialisti.

Conform expertilor, "Parul lui Sticea" este un reprezentat al speciei "Pyrus Sativa", are o inaltime de 12 metri si un volum de 8 metri cubi."Starea fitosanitara a arborelui este precara din cauza ciupercilor parazitare xylofage care in decursul timpului au creat o scorbura inalta de 6 metri", subliniaza Agentia pentru protectia mediului intr-unul dintre rapoartele sale. In Ciohorani mai poate fi admirat un tei secular care pazeste localitatea de peste 400 de ani. "Teiul lui Eminescu", cel care i-a fost duhovnic marelui poet, are 459 de ani si ocupa locul sapte in clasamentul intocmit de expertii ieseni. Cel mai batran copac din Gradina Copou, "Teiul lui Eminescu", este afectat de cancerul teiului, provocat de ciuperca xylofaga.

Ultimele pozitii din primii zece arbori seculari din judetul Iasi sunt ocupate de trei stejari care au fiecare cate 453 de ani si un platan de 451 de ani. Asociatia Dendro-Ornamentala "Anastasie Fatu" subliniaza in raportul emis anul trecut ca autoritatile de pe raza localitatilor in care se gasesc arbori seculari trebuie sa-i trateze corespunzator pentru ca batranii arbori sa reziste factorilor de mediu care ii afecteaza. ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro