Tehnici de persuasiune. Cum ii faci pe oameni sa se razgandeasca

Tehnici de persuasiune. Cum ii faci pe oameni sa se razgandeasca

Fie ca e vorba despre mici sau mari discutii contradictorii, o dezbatere cu colegii de munca asupra strategiei de business, alegerea destinatiei pentru o vacanta in familie sau luarea deciziei legate de ce veti manca la cina tu si prietenii tai, uneori ai castig de cauza, alteori nu. Nu se vor simti jigniti de o astfel de tehnica de persuasiune pentru doar se vor simti de parca nu si-au dat seama de toate optiunile, in loc sa simta ca au gresit.

acum 46 luni (16 Mar 2017)

Fie ca e vorba despre mici sau mari discutii contradictorii, o dezbatere cu colegii de munca asupra strategiei de business, alegerea destinatiei pentru o vacanta in familie sau luarea deciziei legate de ce veti manca la cina tu si prietenii tai, uneori ai castig de cauza, alteori nu. De ce nu reusim sa persuadam?

Poate fi frustrant atunci cand ideile noastre sunt mai bune, dar nu ajung sa fie adoptate doar pentru ca nu avem abilitati de persuasiune. Cu toate acestea, multi dintre noi fac o greseala fara sa-si dea seama: Cand discutam sau ne contrazicem cu altii asupra unei probleme, tindem sa alegem calea scurta prin care le aratam ca rationamentul lor este gresit si ca noi avem dreptate. Chiar daca avem argumente convingatoare, atunci cand incerci sa le dovedesti altora ca nu au dreptate, practic le spui sa-si schimbe parerea. Aceast lucru ii pune, de obicei, pe ceilalti intr-o situatie jenanta pentru ca trebuie sa recunoasca ca nu au dreptate. Ripostarea: corectarea esueaza intotdeauna Aceasta ideea este compatibila cu efectul "backfire" (contraatac), sugerat de Brendan Nyhan si Jason Reifler de la Universitatea din Michigan si Universitatea de Stat din Gerogia. Una dintre cercetarile lor si-a propus sa afle de ce oameni insista asupra perceptiilor politice gresite atunci cand altii incearca sa-i corecteze. Persuadezi aratand imaginea de ansamblu Stiind deja ca e greu sa schimbi convingerile oamenilor, putem sa incercam ce ne sugereaza specialistii. Pascal spunea ca cea mai sigura cale sa schimbi parerea altora este sa arati viziunea de ansambul in loc sa le dovedesti ca gresesc, urmand pasii urmatori: 1. Ajuta-i sa descopere cealalta parte a argumentului lor Trebuie sa fie ceva ca valoros in punctual de vedere al fiecaruia. Asa ca in primul rand trebuie sa le recunosti participarea si sa recunosti lucrurile in care au dreptate. Iata un scenariu care va poate ajuta sa intelegeti ideea: Imaginati-va ca sunteti cu prietenii si va ganditi ce sa mancati la cina.... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro