Tehnici de a recunoaste minciunile transmise de interlocutori

Tehnici de a recunoaste minciunile transmise de interlocutori

Pentru a reusi sa o in timp real este necesar sa trecem dincolo de mesajul verbal, sa fim atenti la gesturile celor de langa noi si sa le interpretam corect in functie de context. Pentru a descifra limbajul nonverbal, totul depinde de context si de cat de bun esti in a repera starile de confort si disconfort in timp real, pentru ca atunci cand minti toate semnalele se produc foarte rapid", a punctat Mihaela Stroe, doctor in sociologie.

acum 37 luni (27 Feb 2017)

Pentru a reusi sa o in timp real este necesar sa trecem dincolo de mesajul verbal, sa fim atenti la gesturile celor de langa noi si sa le interpretam corect in functie de context.

Psihologul si specialistul in comunicare nonverbala, Joseph Messinger, in "Dictionarul ilustrat al gesturilor", prezinta "meniul principalelor gesturi de minciuna". Printre gesturile atribuite unui om care ascunde adevarul se afla si situatia in care "Cel care isi enumera conditiile pornind de la degetul mare stang catre aratator, mijlociu etc., cu ajutorul aratatorului drept, stie ca argumentele lui sunt destul de slabe". Un alt gest din "meniu" este cel in care "degetele de la mana stanga scarpina pe furis dosul palmei drepte, sau invers, in timp ce persoana respectiva toarna baliverne". O orientare a privirii care il tradeaza pe mincinosul profesionist, dublat in orice situatie de un ipocrit" sau "evita in mod clar sa va priveasca in ochi in timp ce vorbeste". Totodata, "minciuna face sa i se usuce buzele mincinosului, ca si cum glandele salivare ar refuza sa participe la o tradare a adevarului".

Expertii in comunicare nonverbala sustin ca este foarte important sa punem toate aceste elemente de limbaj nonverbal in context. Pentru a descifra limbajul nonverbal, totul depinde de context si de cat de bun esti in a repera starile de confort si disconfort in timp real, pentru ca atunci cand minti toate semnalele se produc foarte rapid", a punctat Mihaela Stroe, doctor in sociologie. "As vrea sa fie totul atat de simplu cu minciuna, dar nu este. Spre exemplu, unii oameni cand mint nu se uita la interlocutor, altii incep sa se miste pe scaun ca si cum nu ar mai avea rabdare.

Aceasta a adaugat: "in meseria mea, atunci cand analizez minciuna ma uit la semnale de disconfort, pentru ca un om normal ar trebui sa se tradeze prin acestea: inrositul pielii, starea de agitatie, evitarea privirii, dar astea nu sunt universal valabile. Iar cu cat un om este mai in a minti, cu ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro