Te-ai ranit intr-un accident casnic si ajungi in spital? Platesti, chiar daca esti asigurat: "Legislatia este lacunara"

Te-ai ranit intr-un accident casnic si ajungi in spital? Platesti, chiar daca esti asigurat:

O pensionara din Timisoara, ajunsa la spital cu o fractura de vertebra, vatamare suferita in timp ce isi ajuta vecinii sa culeaga strugurii, a primit la externarea din spital o notificare prin care era instiintata ca trebuie sa suporte costul spitalizarii, chiar daca este asigurata. Pentru litigiile avand ca obiect recuperarea acestor sume, furnizorii de servicii medicale se subroga in toate drepturile si obligatiile procesuale ale caselor de asigurari de sanatate si dobandesc calitatea procesuala a acestora in toate procesele si cererile aflate pe rolul instantelor judecatoresti, indiferent de faza de judecata".

acum 73 luni (15 Nov 2017)

O pensionara din Timisoara, ajunsa la spital cu o fractura de vertebra, vatamare suferita in timp ce isi ajuta vecinii sa culeaga strugurii, a primit la externarea din spital o notificare prin care era instiintata ca trebuie sa suporte costul spitalizarii, chiar daca este asigurata.

"In Romania, ca de altfel in intreaga Uniune Europeana, asigurarile sociale de sanatate nu acopera costurile cu accidentele sau vatamarile din culpa; in aceasta categorie se includ toate tipurile de accidente, rutiere, accidentele de munca, precum si accidentele sportive. In cazul accidentelor rutiere, costurile sunt acoperite de asigurarea RCA sau asigurarea CASCO, in cazul accidentelor de munca, costurile sunt acoperite de Ministerul Muncii, iar in cazul accidentelor sportive, de asigurarile de risc pentru activitatile sportive. In cazul in care persoana respectiva desfasoara munca nedeclarata, va trebui sa suporte costurile spitalizarii", se arata in notificarea prin care femeiea era instiintata ca trebuie sa achite peste 3.000 de lei pentru spitalizare. De pilda, un pensionar care ajunge sa fie internat in urma unor vatamari suferite in timp ce isi spargea lemnele pentru a se incalzi, trebuie sa primeasca la externare o notificare cu costurile spitalizarii si un termen pentru plata. O femeie care sufera vatamari corporale in timp ce gateste, isi toarna din greseala apa fierbinte pe picioare si ajunge sa fie internata in spital, este notificata ca trebuie sa achite costurile spitalizarii, chiar daca este asigurata. 320 din Legea 95/2006, privind reforma in domeniul sanatatii: "Persoanele care prin faptele lor aduc daune sanatatii altei persoane, precum si daune sanatatii propriei persoane, din culpa, raspund potrivit legii si au obligatia sa repare prejudiciul cauzat furnizorului de servicii medicale reprezentand cheltuielile efective ocazionate de asistenta medicala acordata. Sumele reprezentand cheltuielile efective vor fi recuperate de catre fur... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro