TAXELE DIN FARFURIE! Cum am ajuns sa platim cea mai scumpa mancare din UE

TAXELE DIN FARFURIE! Cum am ajuns sa platim cea mai scumpa mancare din UE

In timp ce occidentalii au realizat de mult ca supra-taxarea alimentatiei nu face altceva decat sa duca la imbolavirea populatiei si cresterea cheltuielilor de sanatate, punand TVA-uri mici si impunand supra-taxe pe alimentele in genul fast-food, la noi lucrurile stau exact pe dos. "Raportul pe 12 luni il vom avea pe 15 octombrie, dar dupa 10 luni de la reducerea TVA la paine am reusit sa fiscalizam in plus 225.000 de tone de produse, paine si faina, iar 20% din economia subterana din sector a fost scoasa la suprafata.

acum 62 luni (17 Sep 2014)

Daca pentru romani, hrana proasta se deconteaza in starea de sanatate, pentru producatori e o adevarata bucurie. Fac castiguri fabuloase din diferenta intre pretul de productie si cel de raft.

Iar statul, care ar trebui sa ne protejeze interesele, sa impuna standarde de calitate care sa elimine "gunoiul alimentar", asista pasiv si interesat la acest fenomen.

Motivele tin de fondurile grase care ii revin de pe urma retailului alimentar. Potrivit Institututului National de Statistica, mai mult de 40% din veniturile romanilor se duc pe mancare.

Cum tot mai multor romani nu le-a mai ramas decat farfuria sa-si trateze frustrarile economice, pentru a trai senzatia de confort si prosperitate, statul ne taxeaza ca pe occidentali, ba chiar mai mult.

Taxele platite in pretul unui kilogram de rosii, de exemplu, sunt printre cele mai mari din Europa. Pe ansamblu, nu mai putin de 15 state din UE au cote reduse de TVA pentru alimente. Pana si Ungaria, tara care a impus cota record de TVA de 27% in economie, pentru hrana nu si-a permit o taxa pe valoarea adaugata mai mare de 18% (cereale si lactate).

TAXA PE FARFURIE, BUCURIA UNUI STAT BOLNAV

Ce inseamna sa mananci ieftin si prost, pentru ca nu iti permiti produsele sanatoase, considerate de lux? Romania este pe locul trei in Europa in clasamentul supraponderalilor, potrivit datelor de la Institutul de Endocrinologie C.I. Si tot pe locul 3 la nivel european suntem la capitolul deceselor cauzate de boli cardiovasculare, dupa Bulgariasi Ucraina.

In timp ce occidentalii au realizat de mult ca supra-taxarea alimentatiei nu face altceva decat sa duca la imbolavirea populatiei si cresterea cheltuielilor de sanatate, punand TVA-uri mici si impunand supra-taxe pe alimentele in genul fast-food, la noi lucrurile stau exact pe dos.

Mancarea junk este in prim-plan, se promoveaza la orice colt de strada iar statul asista tacit la acest fenomen p... Citeste intreg articolul pe realitatea.ro