Taxa pe suc. Cat de nocive sunt bauturile carbogazoase cu exces de zahar

Taxa pe suc. Cat de nocive sunt bauturile carbogazoase cu exces de zahar

Bauturile cu un continut ridicat de zahar sunt extrem de populare printre romani, iar consecintele se vad: suntem pe primul loc in Europa la incidenta diabetului zaharat. Proportia persoanelor adulte (pe segmentul de varsta 20-79 ani), afectate de diabet, este de 11,6% (aproximativ 1.700.000 de persoane). Si va mai fi o banda fiscala de siguranta, neaccizata, pentru bauturile cu mai putin de 5 grame de zaharuri la 100 de mililitri. Mai mult, studiul a aratat ca acest consum scurteaza si speranta de viata, imbatrandind prematur celulele imunitare.Potrivit cercetatorilor americani, o cantitate de 350 de mililitri de suc contine aproximativ 150 de calorii si 9 lingurite de zahar, iar studiile arata ca indulcitorii artificiali folositi in sucuri vor crea senzatia de pofta de dulce.

acum 25 luni (19 Apr 2018)

Bauturile cu un continut ridicat de zahar sunt extrem de populare printre romani, iar consecintele se vad: suntem pe primul loc in Europa la incidenta diabetului zaharat. Proportia persoanelor adulte (pe segmentul de varsta 20-79 ani), afectate de diabet, este de 11,6% (aproximativ 1.700.000 de persoane). Din cauza acestor cifre ni se pregateste un proiect de lege, care va fi depus la Senat saptamana viitoare, si care ar putea sa ne determine sa consumam mai putine bauturi cu exces de zahar. Parlamentarul, care de profesie este medic, sustine ca tarile care au aplicat deja aceasta masura au inregistrat rezultate notabile: consumul de bauturi nesanatoase a scazut si, odata cu el, incidenta unor boli grave.

Preturi mai mari, consum mai mic

"Este un instrument fiscal recomandat de Organizatia Mondiala a Sanatatii pentru a contracara povara uriasa a bolilor cardio-metabolice din lume. Proiectul prevede accizarea in benzi fiscale, adica in functia de concentratia de zaharuri. Pentru bauturile cu cea mai mare concentratie, acciza poate ajunge la 20-25% din pretul de la raft. Si va mai fi o banda fiscala de siguranta, neaccizata, pentru bauturile cu mai putin de 5 grame de zaharuri la 100 de mililitri. Acum, cele mai uzuale bauturi racoritoare din Romania contin peste 100 de grame de zaharuri la un litru", a explicat, pentru "Adevarul", senatorul Adrian Wiener, fost manager al Spitalului Judetean Arad.

Senatorul spune ca cel mai mare factor de risc la adresa sanatatii publice in Romania este cel alimentar. "E vorba de o speranta de viata a romanilor cu 6 ani mai mica decat media europeana. De altfel, mortalitatea evitabila in Romania este de 47%. Cel mai mare factor de risc la adresa sanatatii publice in Romania este cel alimentar", atrage atentia Adrian Wiener. Conform senatorului, masuri similare au fost luate in Marea Britanie (2018), Franta (2012), Norvegia (are taxa pe zahar din 1922), Irla... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro