"Taxa Google" pe profiturile stoarse de multinationale din Marea Britanie ar fi mana cereasca pentru Romania. Cum scot strainii bani din tara noastra

"Adevarul" va propune, in continuare, devoalarea catorva dintre metodele cele mai intens folosite de catre firmele multinationale pentru a-si stoarce practic de bani filialele locale din Romania. Transferul de tehnologie, de proceduri, de regulamente interne si de alte valori specifice procesului de productie este un alt motiv pentru care filialele locale platesc redevente proprietarilor straini.

acum 98 luni (4 Dec 2014)

"Adevarul" va propune, in continuare, devoalarea catorva dintre metodele cele mai intens folosite de catre firmele multinationale pentru a-si stoarce practic de bani filialele locale din Romania. Companiile care se bucura de o anumita notorietate pe plan international se considera indreptatite sa perceapa o taxa anuala filialelor locale (din Romania si nu numai).

Este ca un fel de plata in semn de multumire a "fiicei" din Romania pentru onoarea de a face parte din familia respectivului brand.

Si, pentru ca astfel de "multumiri" nu pot fi masurate dupa vreun standard, suma perceputa ca redeventa pentru brand poate fi oricat de mare.

Consultanta de management este in general scumpa, dar de cele mai multe ori "mamele" percep preturi mult mai mari decat pe piata de profil pentru acest serviciu, iar "fiicele" nu au ce face, trebuie sa plateasca. Transferul de tehnologie, de proceduri, de regulamente interne si de alte valori specifice procesului de productie este un alt motiv pentru care filialele locale platesc redevente proprietarilor straini. Aproape tot ce-i este necesar "fiicei" pentru a functiona in Romania, de la materii prime si materiale pana - in unele cazuri - la rechizite si consumabile trebuie cumparat numai de la "mama". Dimpotriva, in foarte multe cazuri, banii respectivi sunt de fapt un imprumut purtator de dobanda.

O astfel de practica are numai avantaje pentru investitorul strain (de exemplu, el percepe dobanda periodica, neparticipand la eventualele pierderi), in timp ce pentru filiala locala nu exista niciun avantaj in afara finantarii initiale. ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro