"Tatal" oamenilor care traiesc pe strazi. Povestea fascinanta a unui iesean care ingrijeste sute de semeni deznadajduiti

Ieseanul Gelu Nichitel a reusit sa salveze din "jungla strazii" peste 100 de fete si baieti care, odata cu implinirea varstei de 18 ani, nu au mai primit ajutor din partea statului. Dupa aproape 20 de ani de existenta, "Un Coup de Main de Emmaus" are doua centre rezidentiale in care traiesc, in total, aproape 40 de oameni care nu au avut sansa unor parinti care sa-i iubeasca. In fiecare seara, de luni pana vineri, reprezentantii "Un Coup de Main de Emmaus", voluntarii si beneficiarii din centre merg in trei zone din Iasi in care traiesc oamenii fara adapost si le duc sandvisuri, mere si ceai.

acum 95 luni (18 May 2016)

Ieseanul Gelu Nichitel a reusit sa salveze din "jungla strazii" peste 100 de fete si baieti care, odata cu implinirea varstei de 18 ani, nu au mai primit ajutor din partea statului.

Tinerii au primit o sansa prin intermediul fundatiei "Un Coup de Main de Emmaus", pe care Gelu a infiintat-o in 1997 cu scopul de fi o solutie pentru cei care ajung sa locuiasca pe drumuri.

In centrele fundatiei si-au gasit loc, in timp, fete si baieti abuzati sexual, adulti trecuti de prima tinerete care si-au pierdut casa in urma unui divort, parinti pe care proprii copii i-au dat afara din apartament si alti oameni care pur si simplu s-au trezit pe strazi.

Primele actiuni pe care Gelu le-a intreprins in Iasi au tinut de asigurarea unei mese calde oamenilor strazii si chiar supravegherea lor, astfel incat sa nu fie abuzati. Dupa ce a cercetat orasul, ieseanul a gasit un grup de 30 de fete care dormeau sub cerul liber, aproape de centrul orasului, in Targul Cucului.

Cand au capatat incredere, tinerele i-au povestit ca noaptea sunt abuzate sexual, motiv pentru care ieseanul impreuna cu cativa prieteni a inceput sa le supravegheze in fiecare seara, pana spre dimineata, astfel incat fetele sa nu mai fie violate. Din anul 2000, fundatia s-a mutat intr-o casa din oras, acolo unde, in prezent, locuiesc mai multi tineri care contribuie fiecare la proiectele pe care asociatia le deruleaza. Dupa aproape 20 de ani de existenta, "Un Coup de Main de Emmaus" are doua centre rezidentiale in care traiesc, in total, aproape 40 de oameni care nu au avut sansa unor parinti care sa-i iubeasca.

"Centrul nostru este un loc in care persoanele care intra se respecta si sunt respectate. Specific noua este aceasta categorie de tineri care nu au unde sta, care au fost in centrele de plasament si care au ajuns pe strazi dupa o anumita varsta. Aici se invata cu un program, cu o igiena, cu un stil de viat... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro