Tatal noului ministru al Culturii, Csilla Hegedus, reabiliteaza cu 2,3 milioane de lei Biserica Evanghelica din Bistrita

Tatal noului ministru al Culturii, Csilla Hegedus, reabiliteaza cu 2,3 milioane de lei Biserica Evanghelica din Bistrita

Utilitas CCPDRPC s-a mai ocupat si de cladiri din centrul istoric al orasului Baia Mare, dar si de castelele grofilor maghiari din Transilvania, precum de castelul Banffy din Bontida si Castelul Teleki din Satu Lung. De asemenea, lacasul de cult este singurul monument istoric din tara si din Europa care beneficiaza de un lift.

acum 54 luni (19 Nov 2014)

In anul 2013, Primaria Bistrita scotea la licitatie lucrarile de reabilitare a Bisericii Evenghelice, simbolul municipiului. Desi Primaria Bistrita era dispusa sa scoata din vistierie 2,8 miloane de lei, firmele care au castigat licitatia au coborat pretul acesteia la 2,3 milioane de lei. Este vorba despre Creativ Group, una dintre firmele de casa ale Primariei Bistrita, care a castigat zeci de licitatii in municipiu si judet in ultimii ani.

Patronul firmei cu 14 angajati este tatal noului ministru al Culturii Csilla Hegedus, care pana acum a indeplinit functia de secretar de stat in acelasi minister. Pana in acest moment a realizat peste 300 de proiecte de restaurare, interventii de urgenta si consolidari structurale in toata tara.

Utilitas CCPDRPC s-a mai ocupat si de cladiri din centrul istoric al orasului Baia Mare, dar si de castelele grofilor maghiari din Transilvania, precum de castelul Banffy din Bontida si Castelul Teleki din Satu Lung.

Cifra de afaceri ajungea in 2013 la 869.000 de lei, iar datoriile la 486.000 de lei. Anul trecut firma a inregistrat un profit net de 112.000 de lei. Turnul Bisericii Evanghelice are 75 de metri, aflandu-se pe locul al cincilea intre bisericile din Romania. Turnul ei este insa cel mai inalt turn medieval din tara, intrucat singura biserica medievala dintre cele patru care o intrec in inaltime, cea de la Cluj, are turnul din epoca moderna.

De asemenea, lacasul de cult este singurul monument istoric din tara si din Europa care beneficiaza de un lift. Pe peretele de sud al bisericii se afla cea mai veche sculptura gotica din Transilvania, ce dateaza din anul 1320.

Altarul a fost construit in secolul al XVII-lea, imbinand elemente stilistice de renastere cu elemente apartinand barocului. La acestea se adauga si orga cu decor rococo care a fost construita de organistul Johannes Prause la 1795 in care au fost inserate piese din vechea orga,... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro