Tarile baltice au scapat de dependenta energetica de Rusia. Enclava rusa Kaliningrad, in pericol de izolare

Tarile baltice au scapat de dependenta energetica de Rusia. Enclava rusa Kaliningrad, in pericol de izolare

O retea in valoare de 1,1 miliarde de euro destinata aprovizionarii Lituaniei cu energie electrica din Polonia a devenit operationala miercuri. Dupa inchiderea centralei nucleare de la Ignalina, in 2009, Lituania devenise tot mai dependenta de energie electrica produsa si furnizata de rusi, in 2014 detinand locul al doilea, dupa China, in clasamentul importatorilor de electricitate din Rusia.

acum 41 luni (12 Dec 2015)

O retea in valoare de 1,1 miliarde de euro destinata aprovizionarii Lituaniei cu energie electrica din Polonia a devenit operationala miercuri. Numai cea de a doua retea este suficient de mare pentru a elimina total dependenta Lituaniei de importurile de energie electrica din Rusia, relateaza Bloomberg.

Dupa inchiderea centralei nucleare de la Ignalina, in 2009, Lituania devenise tot mai dependenta de energie electrica produsa si furnizata de rusi, in 2014 detinand locul al doilea, dupa China, in clasamentul importatorilor de electricitate din Rusia. Deficitul comun de energie electrica al celor trei tari baltice membre UE din 2004 a fost de 25% in cursul anului 2014, in conditiile in care numai Estonia are propriile capacitati de productie si poate exporta chiar energie electrica in regiune.

Linia Litpol FOTO litpol-link.com

"Teama de factorul rusesc a disparut, asa cum a disparut si amenintarea privind sistarea livrarilor de gaze din Rusia, odata cu construirea terminalului GNL. Acum putem cumpara energie electrica din Polonia, Suedia, Rusia sau Estonia, in functie de pret", a declarat pentru Bloomberg ministrul lituanian al Energiei, Rokas Masiulis.

In octombrie 2014, Lituania a incheiat instalarea terminalului de gaz natural lichefiat "Independence" din Marea Baltica, ceea ce le-a permis tarilor baltice sa-si diversifice sursele de aprovizionare cu energie, spargand monopolul Gazprom asupra pietei locale.

Linia Nordbalt FOTO svk.se

In prezent, Moscova ia in calcul sa construiasca patru centrale nucleare si termo-electrice in Kaliningrad, dar refuza sa faca precizari legate de costuri.

Totodata, Lituania, Letonia si Estonia intentioneaza sa-si mai asigure cel putin inca o legatura cu reteaua europeana de energie electrica, in scopul de a realiza un circuit complet sincronizat, potrivit lui Rokas Masiulius. Citeste intreg articolul pe adevarul.ro