Tariceanu: Presedintele poate sa participe la sedintele de Guvern cand se discuta trei teme: politica externa, aparare sau ordine publica. Altfel, prezenta lui excede cadrul constitutional

Presedintele Senatului, Calin Popescu-Tariceanu, a declarat, referitor la participarea lui Klaus Iohannis la sedinta de Guvern, ca seful statului poate participa la intalnirile Executivului daca este invitat de premier sau daca sunt luate in discutie teme ce tin de politica externa, de aparare sau de ordine publica, altfel prezenta lui "excede cadrul constitutional". Prezidarea sedintei este, daca vreti, un semn de respect fata de institutia presedintelui si, asa cum presedintele se duce la CSM si prezideaza CSM, dar nu ia hotarari si nu participa la luarea deciziilor, nu are drept de vot, acelasi lucru este si la Guvern.

acum 80 luni (18 Jan 2017)

Presedintele Senatului, Calin Popescu-Tariceanu, a declarat, referitor la participarea lui Klaus Iohannis la sedinta de Guvern, ca seful statului poate participa la intalnirile Executivului daca este invitat de premier sau daca sunt luate in discutie teme ce tin de politica externa, de aparare sau de ordine publica, altfel prezenta lui "excede cadrul constitutional".

"Constitutia este foarte clara in acest domeniu si (...) ii da posibilitatea presedintelui sa participe la sedintele de Guvern cand se discuta trei teme: politica externa, aparare sau ordine publica. Altfel, presedintele poate sa participe la sedintele de Guvern daca este invitat de premier. (...) Asadar, daca presedintele a venit sa participe la o discutie pe aceste trei domenii care ar fi fost inscrise in ordinea de zi nu e nicio problema, sigur ca, in mod normal, institutional, ar fi fost cred ca o minima curtoazie sa il anunte pe premier ca vine la sedinta. Daca insa aceste trei subiecte nu erau pe ordinea de zi, prezenta presedintelui excede cadrul constitutional", a declarat Tariceanu, la Senat, intrebat cum vede prezenta presedintelui Klaus Iohannis la sedinta Executivului, in contextul in care si el a detinut functia de prim-ministru, iar "presedintele Basescu descindea la sedintele de Guvern".

Co-presedintele ALDE a sustinut in context ca, in perioada mandatului sau de prim-ministru, presedintele de la acel moment, Traian Basescu, a participat in mai multe randuri la sedintele de Guvern. Folosim acest termen, de exemplu, cand politia sau alte institutii, ca sa nu vorbesc de organe cum se vorbea pe vremuri, fac acest lucru neasteptat. Nu stiu exact cum s-a produs (prezenta lui Iohannis la sedinta de Guvern de miercuri — n.r.). (...) O data stiu sigur ca l-am invitat eu (pe fostul presedinte Traian Basescu la sedinta de Guvern — n.r.) , alta data s-a invitat cand erau subiecte de genul celor trecute in Constitutie si punct.

Totodata, Tariceanu a explicat ca seful st... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro