Tariceanu a uitat de cei doi membri ai societatii civile care trebuie sa fie validati in CSM. Ignorarea alegerii lor poate insemna nerespectarea statului de drept

Din noul CSM fac parte Simona Camelia Marcu - judecator la Inalta Curte de Casatie si Justitie, Mariana Ghenea - judecator la ICCJ, Lia Savonea - judecator la Curtea de Apel Bucuresti, Nicoleta Margareta Tint - judecator la Curtea de Apel Brasov, Andrea Annamaria Chis - judecator la Curtea de Apel Cluj, Gabriela Baltag - judecator la Tribunalul Neamt, Evelina Mirela Oprina - judecator la Tribunalul Ilfov, Mihai Andrei Balan - judecator la Judecatoria Timisoara, Mihai Bogdan Mateescu - judecator la Judecatoria Ramnicu Valcea, Codrut Olaru - procuror la Parchetul de pe langa ICCJ, Cristian Mihai Ban - procuror la Parchetul de pe langa Curtea de Apel Bucuresti, Florin Deac - procuror la Parchetul de pe langa Tribunalul Maramures, Nicolae Andrei Solomon - procuror la Parchetul de pe langa Tribunalul Bucuresti si Tatiana Toader - procuror la Parchetul de pe langa Judecatoria Sectorului 2.

acum 37 luni (3 Jan 2017)

Senatorii nu i-au ales pe cei doi membri-reprezentanti ai societatii civile in Consiliul Superior al Magistraturii, desi noul mandat incepe la data de 6 ianuarie 2017.

Calin Popescu Tariceanu, fostul si noul presedinte al Senatului, pare ca a uitat ca doar aceasta camera legislativa ii poate alege si valida pe cei doi membri reprezentanti ai societatii civile in Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), desi candidaturile sunt depuse de circa trei luni si in ciuda faptului ca noul consiliu isi incepe activitatea, potrivit legii, peste doua zile.

CSM poate avea cvorum si fara cei doi reprezentanti ai societatii civile, dar ignorarea alegerii acestora poate insemna nerespectarea regulilor statului de drept, in conditiile in care acestia vegheaza la respectarea independentei Justitiei inclusiv de catre magistratii membri CSM.

Cine poate candida

Pentru Consiliul Superior al Magistraturii sunt propuse persoane cu studii juridice, cu o vechime in domeniu de cel putin 7 ani si care nu au calitatea de membru al unui partid politic, nu au indeplinit in ultimii cinci ani functii de demnitate publica si se bucura de inalta reputatie profesionala si morala.

De asemenea, membrii din partea societatii civile ai CSM trebuie sa nu fi facut parte din serviciile de informatii inainte de 1990, sa nu fi colaborat cu acestea si sa nu aiba un interes personal care influenteaza sau ar putea influenta indeplinirea cu obiectivitate si impartialitate a atributiilor.

Cine candideaza

Pentru cele doua locuri din CSM se lupta sapte can-didati, respectiv Victor Alistar, apropiat al lui Victor Ponta, director executiv al Transparency Romania (s-a autopropus!), avocatul Antonie Popescu (propus de Fundatia Centrul de Resurse Juridice si sustinut de Alianta Nationala a Organizatiilor Studentesti din Romania), Razvan Codru Vrabie (propus de Asociatia pentru Apararea Drepturilor Omului - Comitetul Hel-sinki APADOR - CH), Madalina To-mes... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro