Taranii si colectivizarea - planul criminal de intimidare a poporului. Oamenii isi ascundeau animalele, iar pretul unor produse banale devenise halucinat

"Colectivizarea agriculturii a reprezentat modalitatea cea mai brutala de interventie a partidului-stat in universul traditional al satului romanesc determinand subordonarea taranimii noului regim de democratie populara", scrie cercetatorul clujean Sanda Borsa in concluziile tezei sale de licenta, materializate in cartea "Colectivizarea agriculturii in fosta regiune administrativa Cluj (1949-1962)". Mai puteti citi: Subofiter de Securitate catre sotia unui maramuresean ucis de Craciunul lui 1949: "Hai, scroafa puturoasa, si ia-ti porcul din gradina ca a fost lichidat" "Cap de cal", una dintre cele mai crude femei-tortionar din tara: tortura barbatii cu creionul in zona testiculelor pana lesinau de durere Calaul Clujului, Mihai Patriciu: "Asa trebuie sa procedam ca nimeni sa nu stie si sa nu afle ca cine a facut"

acum 58 luni (7 Jun 2015)

"Colectivizarea agriculturii a reprezentat modalitatea cea mai brutala de interventie a partidului-stat in universul traditional al satului romanesc determinand subordonarea taranimii noului regim de democratie populara", scrie cercetatorul clujean Sanda Borsa in concluziile tezei sale de licenta, materializate in cartea "Colectivizarea agriculturii in fosta regiune administrativa Cluj (1949-1962)".

Nu mai sunt un secret pentru nimeni intimidarile, presiunile si santajele la care recurgeau comunistii ca sa puna in practica planurile de colectivizare. Intimidarile

Documentele de arhiva citite de Sanda Borsa si citate in cartea sa, dar si interviurile luate sub protectia anonimatului redau drama prin care au trecut taranii in perioada colectivizarii. Pana si ca sa vorbeasca despre ceea ce li s-a intamplat in urma cu ani buni a fost nevoie de multa rabdare si incredere ca marturisirile nu se vor intoarce impotriva lor.

"Inducerea sentimentului de teama era menit a paraliza viata cotidiana a unei familii sau a unei intregi comunitati, avand drept scop semnarea, in final, a actului de inscriere in GAC. Modalitatile de actiune difereau de la localitate la alta. (...) M.M, o localnica din comuna Razboieni-Cetate, reda detaliat mijloacele de intimidare utilizate de activisti: toate sotiile CFR-istilor erau chemate la o sedinta de impegatul de miscare de la gara Razboieni indemnandu-le sa se inscrie in GAC, in caz contrar, sotii lor urmand a fi trimisi la Canal.

Documentele de arhiva pastrate in Sectia Agrara a Fondului Comitetului Regional PMR Cluj vorbesc de santaje si la scoala: elevii erau chemati in cancelarie si li se spunea ca ar fi bine ca parintii sau, dupa caz, bunicii sa se inscrie in GAC.

Masurile excesive luate de regimul comunist a dus la saracirea taranilor, iar una dintre probleme - spre exemplu, la inceputul colectivizarii in raionul Bec... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro