Taranii romani se plang ca raman cu marfa nevanduta, dupa un an de munca: "E 8 lei kilu' de carne, mai ieftin ca fasolea!"

Taranii romani se plang ca raman cu marfa nevanduta, dupa un an de munca:

A fost un an agricol bogat, granele sunt pe toate drumurile, insa taranii care au sperat ca se vor alege cu ceva dupa un an de munca spun ca sunt la un pas sa-si vanda animalele. E trecut de ora 9,00 in targul de saptamana de la Osica de Sus, cel mai mare din judetul Olt, insa aglomeratia e inca foarte mare. Cea de oaie e deja mai rara, au intarcat, cea de capra se vinde cu 15 lei, de vaca, mai ieftin.

acum 81 luni (23 Oct 2017)

A fost un an agricol bogat, granele sunt pe toate drumurile, insa taranii care au sperat ca se vor alege cu ceva dupa un an de munca spun ca sunt la un pas sa-si vanda animalele.

E trecut de ora 9,00 in targul de saptamana de la Osica de Sus, cel mai mare din judetul Olt, insa aglomeratia e inca foarte mare. "N-am vazut, domnule, asa ceva, e de groaza! Lumea trece, se uita, intreaba de pret si pleaca. "E 8 lei kilu', mai ieftin ca fasolea (fasolea se vindea cu 9 lei/kg - n.r.). Uitati-va la ei, sunt porci de carne, pietrain, buni, si nu-i dau. Ce sperante sa mai avem, poate sa mai scada pretul pan' la Craciun, ca de crescut...", spune suparat un tanar fermier, intrat, dupa spusele lui, de curand in "bransa".

"Ca la noi, la nimeni, s-au facut panouri solare pe izlazul comunal"

Nici la sectorul de carne nu e mai mare bucurie. "E 67 de lei, toata", anunta vanzatorul. "Mai taiem din ea, dom'ne", ar vrea vanzatorul sa cada la intelegere, dar nu mai are cu cine. Cu cat o iei, dom'ne, de la oras?!", isi sustine producatorul cauza. E vorba de carnea de oaie, ajunsa, spun crescatorii de animale, la cel mai mic pret. "A fost si 15 lei, a fost, la Paste, si 20, dar nu vorbim de Paste, ca atunci, aia e. Le taiem, le vindem, sa scapam de ele, ca nu se mai poate, nu mai avem cum sa le tinem. Mai am 20 din 300, scap de ele si de la anu'-ncolo, mai vedem ce-o mai fi. Ramanem cu vaci, cu capre, cu porci, cu ce mai avem, ca nu se mai poate", isi varsa oful un barbat care spune ca are mare noroc cu pensia. "Am 70 de ani, sa mai faca si altii", mai spune barbatul. Cea de oaie e deja mai rara, au intarcat, cea de capra se vinde cu 15 lei, de vaca, mai ieftin. "Taranu', prost a fost, prost moare, muunceste, asa, degeaba!", concluzioneaza oamenii care, stand de vorba cu noi, au mai ratat cativa privitori care ar fi cumparat, poate, vreo bucata de carne.

"Veniti la pufuleti, proaspeti, buni,... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro