Tandemul Melescanu-Tariceanu intinde mana Rusiei. Ce politician rus, interzis in UE, era primit de seful Senatului in 2015

Presedintele Senatului, Calin Popescu-Tariceanu, si ministrul de Externe, Teodor Melescanu, au aratat, prin luarile de pozitie din ultimele doua saptamani, ca incurajeaza o destindere a relatiilor cu Rusia, in timp ce partenerii occidentali au fost criticati in momentul in care s-au pronuntat pe tema protestelor din Romania. Melescanu si Tratatul cu Rusia In aprilie 1996, Teodor Melescanu, in calitate de ministru de Externe, era aproape de a semna cu omologul rus Evgheni Primakov, Tratatul de baza cu Rusia.

acum 43 luni (22 Feb 2017)

Presedintele Senatului, Calin Popescu-Tariceanu, si ministrul de Externe, Teodor Melescanu, au aratat, prin luarile de pozitie din ultimele doua saptamani, ca incurajeaza o destindere a relatiilor cu Rusia, in timp ce partenerii occidentali au fost criticati in momentul in care s-au pronuntat pe tema protestelor din Romania. Relatiile au, dupa parerea mea, un grad de inhibitie, pe care noi il mentinem ca sa fim intotdeauna mai catolici decat Papa", a subliniat presedintele Senatului, luni, fiind intrebat daca a vorbit cu colegul sau, Teodor Melescanu, despre intrevederea acestuia cu Valeri Kuzmin, ambasadorul rus la Bucuresti. In acest sens, a accentuat ca angajamentele si pozitiile Romaniei in plan extern, in special cele legate de apartenenta tarii noastre la comunitatea de valori europene si euro-atlantice, sunt elemente profund consensuale la nivelul societatii romanesti", se arata in comunicatul MAE.

Melescanu si Tratatul cu Rusia

In aprilie 1996, Teodor Melescanu, in calitate de ministru de Externe, era aproape de a semna cu omologul rus Evgheni Primakov, Tratatul de baza cu Rusia. Semnarea documentului nu a mai avut loc, cu toate ca Primakov era venit la Bucuresti, dupa ce Opozitia de la acea vreme s-a declarat nemultumita de forma Tratatului.

Diplomatul rus a descris intalnire drept "foarte pozitiva, foarte consistenta", ca va fi "intensificat dialogul diplomatic" pentru colaborarea eficienta in mai multe structuri institutionale, dar si faptul ca a fost discutata semnarea a trei documente care privesc relatiile culturale si la nivelul institutiilor de invatamant intre Rusia si Romania. Si concluziile lui Kuzmin au fost diferite fata de cele ale lui Melescanu."Pe ansamblu, acesta a fost un schimb de opinii foarte util, care creeaza baza pentru continuarea mersului inainte.

Aceasta diferenta de optima a fost aparata de Tariceanu, cel care a subliniat ca Melescan... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro