Tanarul care vrea sa aduca folclorul mai aproape de noua generatie. "Lie Ciocarlie", cu sunete electronice

Tanarul care vrea sa aduca folclorul mai aproape de noua generatie.

Pasionat de muzica inca de pe bancile liceului, cand se "juca" facand diverse melodii cu ajutorul programelor pe calculator, compozitorul si orchestratorul pitestean Mihai Toma, a pornit in urma cu cativa ani un proiect indraznet prin care isi propune sa reinterpreteze muzica traditionala romaneasca. Proiect in dezvoltare In functie de melodie, compozitorul a mers pe abordari diferite, de la epicul simfonic cu tobe de mars din"Asa-i romanul", la instrumentele de suflat din "Mocirita cu trifoi" ori la pianul din "Tudorito nene".

acum 57 luni (17 Dec 2017)

Pasionat de muzica inca de pe bancile liceului, cand se "juca" facand diverse melodii cu ajutorul programelor pe calculator, compozitorul si orchestratorul pitestean Mihai Toma, a pornit in urma cu cativa ani un proiect indraznet prin care isi propune sa reinterpreteze muzica traditionala romaneasca. Ideea unui astfel de demers i-a venit dintr-o intamplare, pe cand se afla la mii de kilometri distanta de casa. Dupa aproximativ sapte ani in care si-a facut "ucenicia" la studioul de inregistrari al lui Mihai Moga, unde, dupa cum marturiseste, a invatat sa orchestreze, sa faca muzica comerciala, Mihai Toma a luat calea strainatatii. S-a reindragostit de folclorul romanesc la mii de kilometri de casa

A ajuns in Norvegia, acolo unde a continuat sa faca muzica. "La studioul de inregistrari din Oslo veneau artisti din toate colturile lumii care isi cantau folclorul, folosind tot felul de instrumente traditionale specifice zonei din care veneau. Atunci s-a intamplat un de-click si mi-am amintit de muzica noastra autentica, de casa, de natura, folclor, traditii, neam. Au urmat zeci si zeci de ore de auditii, prilej cu care m-am reindragostit de muzica noastra", rememoreaza Mihai Toma.

Munca lui s-a concretizat intr-o serie de reinterpretari ale unor cantece romanesti foarte cunoscute, precum "Balada" lui Ciprian Porumbescu, "Lie Ciocarlie" sau "Cine iubeste", piese pe care le-a inclus in primul sau album, "Flutaka", pe care l-a lansat in 2014, in Romania. Creatii precum "Asa-i romanul", "Mocirita cu trifoi", "Rapsodia I", "Tudorito nene", "Targovistea" ori "Barbu Lautaru" au fost reinterpretate intr-un stil modern, colorate cu sunete moderne, asigurate de sintetizatoare, instrumente electronice, percutii sau ritmuri tribale, totul pentru prezenta intr-un limbaj modern folclorul si creatia traditionala romaneasca:

"Am incercat sa selectez cateva dintre cele mai valoroase melodii autentice, cele din... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro