Tanara care gateste cu flori si umbla prin toate Romania pentru a culege retete: "Am trait 15 ani "
Claudia Romana Rista (38 de ani) spune despre ea ca este nascuta in luna lui Florar (Mai) intr-o familie cosmopolita, cu origini de turn Babilon: numele de familie e sarbesc, bunicii si strabunicii ei au fost rusi, polonezi, maghiari, romani. "Am pregatit impreuna cu cei aproape 100 de calatori, retete vechi, pe care le-am rascolit de la oamenii din satele in casa carora am fost primita: Cricala de ceapa (Valchid, SB), Zama de oua, Fasaica (Hoghilag, SB), Supa saseasca de mere (Crit, BV), Salata de conopida (Ineu, AR), Carnati fierti in moare, reteta saseasca si Gris cu lapte si tuberoze- reteta mea"., marturiseste tanara. "Eu sunt fiica a Aradului si nu pot sa uit niciodata gustul copilariei, cu pita de Pecica gatita in foc cu stiuleti de porumb, sonca de casa tinuta in bait cu sare, piper si ienibahar, pita inmuita in oloi de dovleac, baigli cu mac sau supa cu gartene sunt printre primele amintiri..., Cadarca de Minis din via pe care ai mei au avut-o la Ghioroc.
Claudia Romana Rista (38 de ani) spune despre ea ca este nascuta in luna lui Florar (Mai) intr-o familie cosmopolita, cu origini de turn Babilon: numele de familie e sarbesc, bunicii si strabunicii ei au fost rusi, polonezi, maghiari, romani.
"Am trait 15 ani lucrand pentru companii multinationale de top in marketing si vanzari, calatorind des in tara si peste hotare. M-am oprit o data in Franta fascinata de lanurile de lavanda. Apoi in calatoriile mele m-am lasat inspirata de gatitul cu flori, dar si de savoarea bucatelor locale. Nu stiam foarte multe la inceput despre bucatarie, insa am deprins de mica un apetit pentru bucate rafinate, mai ales ca la noi Sarbatorile se tineau in lant, noi avem de doua ori Craciunul, Anul Nou, Pastele... Eram nelipsiti de la Ruga banateana de Sfanta Marie in Ohaba, iar bunica stia sa pregateasca si retete evreiesti, ea fiind de mica crescuta de o familie de evrei.
Tanara povesteste ca totul s-a legat peste ani si ca in toamna lui 2011 cand invitata sa gateasca ca voluntar pentru un eveniment cultural a pregatit tarte pentru aproape 100 de invitati. De atunci, recomandarile au mers mana in mana si are clienti cu o vechime de cinci ani. Putem executa si livra evenimente culinare pentru 350 de persoane, dar si outdoor pentru 1500 de persoane", mai declara Romana.
A preparat mancare in primul tren turistic din Romania
Acum cateva zile a fost invitata sa ia parte la un proiect de pionierat: primul tren turistic din Romania: Transilvania Train. La Sebes, in curtea Muzeului de Istorie, a organizat primul workshop gastronomic de bucatarie transilvaneana.
"Am pregatit impreuna cu cei aproape 100 de calatori, retete vechi, pe care le-am rascolit de la oamenii din satele in casa carora am fost primita: Cricala de ceapa (Valchid, SB), Zama de oua, Fasaica (Hoghilag, SB), Supa saseasca de mere (Crit, BV), Salata de conopida ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro