Tanar cu cancer in stadiul 4, caruia statul refuza sa-i prelungeasca concediul medical: "Sistemul medical de la noi te trimite direct intre patru scanduri"

Tanar cu cancer in stadiul 4, caruia statul refuza sa-i prelungeasca concediul medical:

Se antreneaza alergand intre spitale si institutiile de la care are nevoie de aprobari ca sa traiasca, prins in hatisurile unei birocratii in care statul te asteapta sa mori dupa ce ti-ai luat cele 500 de zile de concediu medical pe care e dispus sa ti le suporte si de la care nu prea mai are asteptari. Robert Cadar: Impresionat am fost de bunatatea oamenilor simpli care au dat din putinul lor pentru a ma ajuta pe mine, dezamagit poate as fi de persoane publice care apar mereu la televizor si spun ca sunt foarte darnice de la care, sincer, vreau sa vad si fapte, iar in aceeasi masura sunt dezamagit profund de sistemul medical de la noi care te trimite direct intre patru scanduri! Robert Cadar: Din pacate spitalele de stat de la noi din start te duc inapoi in timp cu cel putin 30 de ani, cam acestea sunt asteptarile, sunt extrem de putine exemple pozitive, la Cluj la Dr. Horatiu Rotaru este unul din ele, acest om a reusit sa aduca Compartimentul de Chirurgie Orala si Maxilo-Faciala din Cluj-Napoca la nivelul unei clinici private si nu exagerez, deci se poate... Robert Cadar: Concediul medical are o limita de zile legale, dupa aceasta perioada bolnavul este pensionat pe caz de boala, o pensie foarte mica, in jur de 600 de lei, din care eu va trebui sa platesc chirie, utilitati, sa mananc, sa imi platesc spitalizarea de o zi, de doua ori pe luna, adica 500 de lei.

acum 33 luni (23 May 2018)

Robert Cadar (39 de ani) este sportiv de cand se stie si, in ciuda bolii, continua sa alerge, la propriu, pentru viata lui. Se antreneaza alergand intre spitale si institutiile de la care are nevoie de aprobari ca sa traiasca, prins in hatisurile unei birocratii in care statul te asteapta sa mori dupa ce ti-ai luat cele 500 de zile de concediu medical pe care e dispus sa ti le suporte si de la care nu prea mai are asteptari. Cadrul metalic in care tanarul apare intr-o fotografie pe Facebook este de la o procedura de tratament a metastazelor cerebrale, care a putut fi efectuata doar in Franta si pentru care statul, Casa Nationala de asigurari de Sanatate, nu i-a returnat banii nici pana la aceasta ora. Boala de care sufera, una rara care afecteaza doar 2% din populatia lumii a dat primele semne in septembrie 2016, imediat dupa un concurs de alergare de 30 km, cand s-a trezit cu o umflatura sub barbie. Nu l-a speriat diagnosticul, chiar daca familia si prietenii au fost socati sa afle ca, pe langa lupus, o alta boala pe care a descoperit-o in 2014, mai are de dus si crunta maladie. A urmat o operatie extirpare a tumorii maligne, care a durat nu mai putin de opt ore si care i-a afectat muschii din zona gurii si a gatului, o parte osoasa a maxilarului, vena jugulara interna, nodul ganglionar stang (56 de noduli). Pentru ca boala este una agresiva, tot in august a inceput un tratament prin imunoterapie cu un medicament nou (nivolumab) a carui actiune e potentata de combinarea acestuia cu un alt medicament (ipilimumab), ale carui costuri nu sunt suportate de catre sistemul de sanatate. A inceput sa scrie o carte despre lupta sa, in paralel cu activitatea pe blogul personal, unde vorbeste despre lupta sa, comunica cu bolnavii de cancer si ii motiveaza pe cei din jurul sau sa aleaga un stil de viata sanatos. "Dupa 20 de ani de munca si platit taxe la stat sunt nevoit sa ma retrag in padure si sa ma hranesc cu scoarta copacilor" Intr-un scurt interviu acordat ziarului "Adeva... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro