Taierea motului, act profan cu tenta superstitioasa

Taierea motului, act profan cu tenta superstitioasa

> Sunt de acord ca ziua de nastere se poate marca deosebit, mai cu seama cand implinim primul anisor de traire a darului suprem numit viata. Pentru crestini, exista chiar o rugaciune speciala la ziua aniversara de nastere, pe care fiecare o poate citi, pentru a-i multumi lui Dumnezeu pentru cele de pana atunci, dar si pentru a-l ruga sa ne binecuvanteze si urmatorul an de viata. In fond, ziua de nastere are o dubla semnificatie: pe de o parte reprezinta momentul sosirii noastre in aceasta lume, pe de alta parte prefigureaza marea zi de nastere in viata cea vesnica, pe care ne-o pregatim inca de aici.

acum 109 luni (23 Jan 2015)

>

Sunt de acord ca ziua de nastere se poate marca deosebit, mai cu seama cand implinim primul anisor de traire a darului suprem numit viata. Pentru crestini, exista chiar o rugaciune speciala la ziua aniversara de nastere, pe care fiecare o poate citi, pentru a-i multumi lui Dumnezeu pentru cele de pana atunci, dar si pentru a-l ruga sa ne binecuvanteze si urmatorul an de viata. In fond, ziua de nastere are o dubla semnificatie: pe de o parte reprezinta momentul sosirii noastre in aceasta lume, pe de alta parte prefigureaza marea zi de nastere in viata cea vesnica, pe care ne-o pregatim inca de aici.

Cum insa viata noastra este dihotomica (spirituala si materiala) atunci si momentele importante din viata nu pot fi traite doar spiritual, ci marcate si material.

Ca astfel de evenimente ating uneori valente extreme, degradante sau chiar inumane, e alta discutie. Ecuatia e simpla: riscul si nivelul de degradare sunt invers proportionale cu gradul de spiritualitate al participantilor. Iar rezultatul se cuantifica de la caz la caz: agapa (cand este cauzata un eveniment religios), petrecere/banchet (cauzate de eveniment profan) sau chef/paranghelie/chermeza (cand motivatia profana e foarte diluata sau chiar lipseste).

Cum insa romanii au pretentia ca suntem un popor cu o puternica identitate spirituala, s-a simtit nevoia ca macar la implinirea unui anisor de viata lucrurile sa fie ceva mai animate spiritual. Care n-are nici un fundament crestin, fiind o inventie greu de explicat, dar care poate polua spiritual printr-o tenta de superstitiozitate. Pare mai mult o chestiune legata de evolutia fiziologica a pruncului. In primul an de viata (chiar doi sau trei) parul nu prea creste, iar tunsul nu este o necesitate. In cultura universala taierea parului nu este doar un simplu act de igiena, ci imbraca nuante diverse, dat fiind ca podoaba capilara reprezinta un element de identitate personala. De aici si preocuparea, uneori excesiva, p... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro