Tactica "avanseaza si pastreaza"! Vladimir Putin ii da teste lui Donald Trump in estul Ucrainei

Termenii folositi de Nikki Haley nu lasa loc de interpretari: "Statele Unite stau de partea poporului ucrainean care sufera de trei ani sub ocupatia ruseasca si a interventiei militare." Coordonarea SUA-NATO Franklin Holcomb, de la Institutul de Studiu al Razboiului, este de parere ca semnalele transmise de Putin cu aceste "teste" arata ca Rusia nu are de gand sa renunte la gandul anexarii sau pastrarii unor tari in sfera de influenta a Moscovei. Administratia Trump a indicat ca are de gand sa salveze bani din bugetul Pentagonului si "va trage" in special din sumele alocate pentru rotatia fortelor americane in estul Europei, circa 4.000 de soldati si 90 de tancuri.

acum 85 luni (4 Feb 2017)

Administratia Trump este in fata unui test major de politica externa, initiatorul fiind Vladimir Putin, care a reactivat conflictul din estul Ucrainei imediat dupa ce a vorbit la telefon cu presedintele american.

"Consider ca nu este de bun augur ca in prima mea aparitie in fata acestui for international trebuie sa condamn actiunile agresive ale Rusiei", a declarat Haley. "Este de rau augur pentru ca de prea multe ori, de-a lungul anilor, reprezentantii SUA au fost nevoiti sa faca acest lucru." Termenii folositi de Nikki Haley nu lasa loc de interpretari: "Statele Unite stau de partea poporului ucrainean care sufera de trei ani sub ocupatia ruseasca si a interventiei militare." Imediat dupa dialog, separatistii din estul Ucrainei au inceput o ofensiva brutala in Avdiivka asupra trupelor guvernamentale si asupra unor tinte civile, ce asigurau serviciile publice: furnizarea de apa, de curent electric, de caldura. Organismul international care monitorizeaza implementarea acordurilor de la Minsk a raportat peste 2.300 de explozii cauzate de artilerie grea, mortiere, rachete Grad. Organizatia pentru Securitate si Cooperare in Europa a comunicat ca atacurile au fost atat de intense, incat nu s-a putut contabiliza corect numarul de obuze.

La Kiev si printre aliatii NATO s-a vehiculat ideea ca, poate, presedintele Trump i-ar fi spus lui Putin ca nu este interesat de Ucraina si n-o sa sprijine prea mult Guvernul de la Kiev.

Pentagonul anticipase ofensiva separatistilor

Specialisti de la Foreign Policy, citand o sursa din Pentagon, scriu ca se anticipase o escaladare "usoara" a conflictului din Ucraina odata cu instalarea noii administratii americane. Ca, in reluarea conflcitului ucrainean, rusii sunt implicati direct, o demonstreaza doborarea unui avion de transport ucrainean, lovit de antiaeriana ruseasca. "Rusii dovedesc ca nu vor sa faca niciun gest de calmare a situatiei", a declarat Alexander Versbov, fost adjunct de secretar general ... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro