Tablita cu blesteme descoperita la Alba Iulia. Ce cuvinte "grele" sunt scrise pe obiectul din plumb vechi de 2000 de ani

Tablita cu blesteme descoperita la Alba Iulia. Ce cuvinte

A doua descoperire de acest gen din tara noastra, dupa cea de la Orsova, din orasul antic Dierna, care era insa pe o foaie de aur, tablita de plumb a fost gasita in 2007 sub un schelet dintr-un mormant de epoca romana din necropola de pe Dealul Furcilor din Alba Iulia. Si-a facut o ferma de cai si reabiliteaza casa dupa casa Vasul de aur de la Biia, descoperirea intamplatoare din urma cu peste 120 de ani Primele probleme dupa marirea salariilor in primarii: incapacitate de plata Batalia de langa Muntele Mare, dintre romanii "glotasi" si "honvezii" maghiari.

acum 77 luni (25 Sep 2017)

Foarte cunoscute in lumea romana, dar extrem de rar descoperite in Provincia Dacia, tablitele de blestem sunt piese arheologice care ilustreaza o parte a credintelor magico-religioase din acea epoca.

A doua descoperire de acest gen din tara noastra, dupa cea de la Orsova, din orasul antic Dierna, care era insa pe o foaie de aur, tablita de plumb a fost gasita in 2007 sub un schelet dintr-un mormant de epoca romana din necropola de pe Dealul Furcilor din Alba Iulia.

Aceasta a fost descoperita in timpul descarcarii de sarcina arheologica a unui teren in vederea construirii unei locuinte. Arheologii au gasit atunci 29 de morminte, dintre care 27 de epoca romana, din secolele II-III. Piesa, de 11 centimetri lungime si 6 centimetri latime, este inscriptionata, in latina cursiva, pe ambele fete, pe 22 de randuri, pe o foaie de plumb. Initial, din cauza starii precare in care se afla tablita, ea fiind gasita rulata, cele scrise pe piesa nu au putut fi citite. In urma procesului de restaurare, dupa ce piesa a fost curatata si stabilizata chimic, arheologii au realizat ca au descoperit o piesa deosebita si extrem de rara. In vara lui 2008, atunci cand au anuntat descoperirea, ce doi arheologi care au gasit artefactul, George Bounegru si Ilie Lascu, nu au divulgat si textul placutei, el aparand initial intr-o revista de specialitate din Germania. Mistici, atunci cand voiau sa blesteme pe cineva, romanii scriau "cuvinte grele" pe niste tablite pe care le strecurau intr-un mormant, convinsi ca mortul va duce mesajul pe lumea cealalta. 'Potrivit credintei romane, odata cu trecerea in Lumea de Dincolo, fiecare defunct intra in categoria Zeilor Mari devenind protector al familiei ramase in lumea celor vii. Tabellae defixiones era, in general, de plumb, material pe care romanii il considerau un metal cu proprietati malefice. Mesajul artefactului a fost descifrat dupa cinci ani de la descoperire de catre reputatul speciaslist Gh. Nemeth de la Budapesta si... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro